Gelekiidi? [Neofaculta taigana/infernella]

Tämän kanssa en pääse yhtään eteenpäin. Taivalkoski 9.7.2022. Pituus noin puoli senttiä. Tuota valkoisten pisteiden muodostamaa kaarta yritin löytää. Chionodes distinctellus-lajilta sellainen löytyy, mutta koko ei täsmää. Ei siis sekään.Mikä on?
Pekka

Neofaculta. Voisi olla taigana, JOS infernellan levinneisyys ei yllä noin pohjoiseen.

Kiitos,
N. infernellan levinneisyys kattaa koko Suomen Utsjoelle asti (laji.fi). Tulkitsenko oikein, että näin olisi infernella?Taiganasta on yksi havainto Kilpisjärveltä. Lisäksi taigana on selvästi suurempi, ja sekin puoltaa infernellaa.
Pekka
Lisäys: Svenska fjärilar -sivujen mukaan kutakuinkin samankokoinen kuin infernella.

Laitan sitten molemmat otsikkoon. Jos joku pystyy tarkentamaan, niin muutan. Kiinnostaisi kyllä kovasti.
Pekka

Tähän on paha tässä vaiheessa ottaa jyrkkää kantaa suuntaan tai toiseen, kun tietoa on ihan liian vähän. Kahden lajin olemassaolo on tuore asia ja lisäksi yksilöiden tunnistamisessa on haasteita (tiedon puutteen takia/ylipäätänsä; edes tätä ei tiedetä, että kummasta kyse!). Toistaiseksi varma tunnistus onnistuu meiltä vain viivakoodeilla.

Käytännössä kaikki lajien ilmoitukset (lukuun ottamatta pientä koodattujen joukkoa) Laji.fi:ssä voivat koskea kumpaa tahansa lajia. Koodattuja yksilöitä pääsee tutkailemaan BOLD Systems: Taxonomy Browser - Neofaculta {genus}

Suomessa kaikki eteläisimmät yksilöt ovat olleet infernellaa ja pohjoisimmat taas taiganaa, mutta levinneisyydet menevät myös ainakin jonkin verran päällekkäin niin, että pohjoisimmat infernellat ovat Liperistä ja eteläisimmät taiganat Parikkalasta. Tuo havaintoaineisto on kuitenkin sen verran pieni, että sympatrista esiintymistä voi oikeasti olla paljonkin tuota laajemmin.

Hypoteesina, että Taivalkoskella esiintyy ainakin taigana ja se sinun yksilösi todennäköisemmin on. Mutta silti ratkaisusi nimetä molemmilla nimillä on minusta oikea tässä vaiheessa. Jos myöhemmin varmentuu, että infernellan levinneisyys jää oikeasti selvästi etelämmäksi, niin muuta sitten pelkäksi taiganaksi.

1 Like

Kiitos hyvästä tilannekatsauksesta.