Hämmästyttävä sokkelikko (Xerocomus badius, ruskotatti + Hypomyces chrysospermus, tatinriesa)

Tämän sienen tunnistamiseksi näin aloittelijana olen nähnyt paljon vaivaa. Arvelin ensin jonkinlaiseksi maamunaksi, mukulakuukuseksi tms. Niiden kuvista en kuitenkaan löytänyt samanlaista sokkeloista pintarakennetta kuin tällä on, Toisaalta joillakin tantereisilla (esim Gautieria morchelliformis) rakenne muistutti hiukan tätä, mutta tämän löysin nurmikolta, en maan alta, ja tämä oli ontto (ainakin sienen tässä varttuneessa vaiheessa). Kun huomasin, että tällä sienellä pinnasta johti melko suoriakin huokosia pintakerroksen läpi, tuli mieleen ehkä jokin Sparassisten rakenne, mutta jälleen oli ongelma, että tämä sieni on ontto tai ontoksi muuttunut ja sisältä musta (mustunut?).

Sieni oli noin kymmenen metrin levyisellä nurmikaistaleella niin, että molemmilla puolilla oli noin viiden metrin päässä haapoja, toisella puolella, jossa oli vanha metsikkö, oli myös tammen vesoja. Sieni lepäsi “nahkaisen” pohjansa päällä eikä ollut mitenkään kiinni. Se oli lähellä punakärpässieniä. En nähnyt merkkiäkään mistään juuresta. Sienellä oli jonkin verran painoa. Mitat: 8,5X8,3 cm, korkeus 3,3 cm. Mitä sanotte?!

IMG_20200917_151004_1|666x500

!

IMG_20200917_151036|666x500

Tässä olen vielä haeskellut johtolankoja, ja näyttää siltä, että Octaviania asterosperma (lehtomukula) muistuttaa tätä erittäin paljon. Sitä ei ole tavattu Suomesta eikä Virosta, mutta Ruotsista jo on. Koska se on tryffelin kaltainen sieni, niin olisi tosi outoa löytää sellainen nurmikolta. Jos sieni tosiaan olisi lehtomukula, niin yksi mielikuvituksellinen selitys voisi olla, että 200-300 metrin päässä on pieni lehtometsikkö jalopuineen, ja kalassakävijät ovat vuosikymmenten ajan kaivaneet sieltä matoja. Siellä on mm. tammia, joiden seuralaisena tämä sieni voi viihtyä. Olisiko koira voinut ottaa kaivannosta sen suuhunsa ja kuljettanut tuon matkan ja jättänyt sitten maahan? Sieni on kuitenkin aika puhdas, kuten kuvasta näkyy, jos sitä vertaa esim. espajalaiselta nettisivuilta (Hongos hipogeos) tai saksalaiselta vastaavalta (123Piltzsuche(piste)de) löytyviin kuviin. Juuri espajalaisella sivulla olevasta ensimmäisestä kuvasta näkee, kuinka sieni sulaessaan mustuu sisältä juuri samalla tavalla kuin tämä sieni, niin että pintakerros jää vielä melko paksuksi (0,5-1 cm) ja sienestä on lohkeillut lakiosasta paloja tai siihen on tullut murtumia samalla tavalla. Tosin lohjenneen pinnan rakenne ei näy täysin selvästi. Niin, voisihan ehkä olla kyseessä jokin muukin Octaviania, lajeja on useita. Mutta tämä on spekulointia.

1 tykkäys

On todella kummallinen. Minulla ainakin on vaikeuksia hahmottaa tätä sientä. Sillä on siis ihan normi jalka joka törröttää tuossa keskellä ja joku on kääntänyt sienen ylösalaisin? Ei varmaan ole kuvaa missä sieni olisi oikein päin?

Kiitos aiheelisesta kommentista! Siinä on tosiaan normaali sienen jalka keskellä. Olin tulkinnut sen jotenkin sienen “laen” osaksi, joka on pudonnut sisään. Totuus arvoitukseen saatiin, kun vaimoni vei muutama päivä sitten yllä olevan mötikän Helsinkiin Kaisaniemen sienitunnistustapahtumaan.

Tea von Bonsdorff sanoi, että siinä on tatinriesan pilaama ruskotatti. (Ruskotatti on kuulemma kuitenkin vähän harvinaisempi tatinriesan uhri). Ruskotatin lakin pintakalvo näkyy mötikän pohjalla, kun sen kääntää toisin päin.