Hatikka ja ulkomaiden kartat

Tämä on ehkä vähän varsinaisesta aihealueesta sivussa, mutta eiköhän viesti silti tarvittavan yleisön saavuta. :slight_smile:

Elikkä mihin on Hatikasta kadonnut muun maailman kartta? Suomalaisten satunnaishavaintojen lomakkeella kartta on, mutta ulkomaiden lomakkeella on vain tyhjä paikka sille.

Hei,

emme onnistuneet toistamaan ongelmaa. Millä selaimella käytät Hatikkaa? Toistuuko ongelma, jos kokeilet toista selainta?

Ystävällisin terveisin,
Eija-Leena Laiho
Suomen Lajitietokeskus

Alunperin Firefox. Nyt kokeilin Operalla ja tulos oli sama. Kun kokeilin vielä IE:tä oli tulos aluksi sama, mutta alareunassa oli infopalkki: “Only secure content is shown”. Kun käskin siitä näyttämään kaiken sisällön, ilmaantui maailmankarttakin.

Ilmeisesti Firefox ja Opera blokkaavat sen maailmankartan kysymättä ja mitään kertomatta. Kysymys kuuluukin: mikä ero on suomen kartalla ja maailmankartalla?

Edit 1:
Annas kun arvaan: Googlen kartta on salaamaton osio salatun sivun keskellä, kun taas se Suomen kartta tulee jostain salattuna.

Edit 2: Näinhän se oli. Jos olisi noihin tottunut, olisi sen nähnyt osoiteriviltä. Sieltä sen myös sai tilapäisesti käännettyä pois päältä. Voi vaan olla, että sen joutuu tekemään joka kerta erikseen. Olisi parempi, kun saisitte tuon korjattua.

Hatikkaa ei ole suunniteltu käytettäväksi salatun yhteyden (https) kautta, joten karttojakaan ei haeta salattuina, mistä ongelma aiheutuu. Tätä ei lähdetä enää korjaamaan, koska Hatikkaa ei enää kehitetä ja Vihko tulee syrjäyttämään sen.

Vihko on suunniteltu alusta lähtien toimimaan ainoastaan salatun yhteyden kautta.

…vaan ei näytä sisältävän mahdollisuutta ulkomaisten havaintojen tallettamiseen ja juuri se oli Hatikan ehdoton valtti.

Kuten ehkä toisessa ketjussa jo huomasitkin, Vihkolla voi oikein hyvin tallentaa myös ulkomailta havaintoja. Tarttee vaihtaa taustakartaksi muu kuin maanmittauslaitoksen taustakartta.

Voisimme automatisoida taustakartan vaihtumisen siten, että jos käyttäjä scrollaa Suomen ulkopuolelle, pistetään maailmankartta esille.

Vihkosta tosin puuttuu vielä pari oleellista kenttää ulkomaisten havaintojen tallentamista varten:

  1. maa
  2. kunta tms.

Tarkoitus on, että nämä tulkitaan automaattisesti koordinaateista Suomen osalta, mutta ulkomailta sitten käyttäjä kirjoittaa ne itse.

Juu, huomasin kyllä.

Niin kauan kuin koordinaatit ovat selvillä, ovat kunta ja maa hyödyllisiä, mutta eivät välttämättömiä. Ja ainahan niitä jälkikäteenkin saa. Jotkut kuvien geotag-softat tekevät sen. Veikkaisin jotain Googlen APIa.

Käytän Hatikkaa ulkomaisten (ja kotimaisten) havaintojen tallentamiseen toistaiseksi. Vihkosta puuttuu vielä omat paikat -toiminto, joka olisi nopeasti saatava. Kaipaisin ainakin Pohjois-Euroopan kattavaa tai laajempaa lajiluetteloa, jotta esim. saisin näkyviin perhosluettelon omalta mökiltä. Jos Hatikkaa ei kehitetä, niin Vihkoon sitten. Mutta tosiaan ainakin omat paikat -toiminto pitää saada pian käyttöön!