Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Havaintojen syöttö lajeittain

Valokuvaajalle on usein helppoa etsiä aiempia havaintoja arkistosta lajeittain (esim. Lightroom:n keyword’in avulla). Miten voisin syöttää kerralla esim. tämän kesän nokkosludehavainnot tekemättä joka päivälle uutta retkeä? Eli lomake, jolla syötetään sama taksoni usealle eri ajalle - miten se onnistuisi?

Tuomo Tuomikoski

Excel-massatyöttö olisi muuten helpoin tapa, mutta sillä ei valokuvia lisäillä.

Joten itse tekisin näin:

Teksiin yhden retkilomakkeen, jossa pistäisin ajanjaksoksi koko tämän vuoden (1.1.-31.12.) tai ajan ekasta retkipäivästä viimeiseen.

Sitten tekisin yhden paikan, jonka alueella ei oikeastaan ole väliä, mutta voi vaikka piirtää retkeilyalueen laajuuden.

Sitten lisäisin ensimmäisen havainnon ja täppäisin havainnolle paikan painamalla havaintorivin oikeassa laidassa olevaa nasta -kuvaketta. Valitsisin havaintorivin oikean laidan ratas -kuvakkeen takaa näkyville “Alku” nimisen kentän, johon voi syöttää päivämäärän ja kellonajan. Sitten lisäisin kuvan ja jatkaisin tallentamaan seuraavaa havaintoa.

Lopputuloksena on havaintoja, joissa jokaisella on oma paikka ja havaintoaika. Havainnot, jolle ei syötetä omaa paikkaa tai aikaa, liitetään “yläkeruutapahtumaan”, eli havaintoajaksi menee koko vuosi (tai syöttämäsi ajanjakso) ja paikaksi ekan paikan paikaksi määritetty kuvio.

Kiitos, Esko! Näyttäisi toimivan. Esimerkkinä tein Liocoris tripustulatus (nokkoslude) -havainnot vuodesta 2015.

Tuomo Tuomikoski