Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Havaintopäivämääräksi pelkkä vuosi

Hei,

Tietyissä tilanteissa olisi helpointa, ja usein myös järkevintä, ilmoittaa havaintopäivämääräksi pelkkä vuosi. Esimerkiksi kuolleena löytyneet hyönteiset, kasvatetut hyönteiset sekä jotkin vanhat kirjallisuushavainnot tai museonäytteet, joista ei ole tarkempia päivämäärätietoja.

Tällä hetkellä retkilomakkeelle täytyy ilmoittaa täydellinen päivämäärä ja mikäli haluaa ilmoittaa vain vuoden täytyy se ilmoittaa muodossa 01.01.2019–31.12.2019. Tämäkään ei tosin ole mahdollista, mikäli havainto on kuluvalta vuodelta, koska silloin havaintoaika on osin tulevaisuudessa.

Tiedustelisinkin olisiko mahdollista lisätä ominaisuus, että havaintoajaksi voitaisiin lisätä pelkkä vuosi? Olisi myös hienoa jos havainnot, joissa havaintopvm on muodossa 01.1.2019–31.12.2019 näkyisivät selkeyden vuoksi järjestelmässä muodossa 2019.

Ovatko muut käyttäjät kokeneet kyseiselle ominaisuudelle tarvetta?

Juuso

Periaatteessa on mahdollista, että tallennusvaiheessa ilmoitettu pelkkä vuosi muutetaan automaattisesti muotoon 1.1.2019-31.12.2019. Tämä säästäisi hieman tallentajan aikaa. Täytyy miettiä mitä muutoksia tämä vaatisi. Kuluvalta vuodelta tuskin kannattaa sallia havaintoajan päättymispäivää vuoden loppuun, tämähän kadottaisi tietoa ajankohdasta.

Vuoden näyttäminen pelkkänä vuotena voi olla hankalampi asia. Tietovarasto (josta haut tehdään) yhtenäistää kaikista lähteistä saatavat päivmäärätiedot alku-loppu muotoon. Samaten lajittelu olettaa käsittelevänsä päivämääriä, ei vuosilukuja. En siis voi luvata tämän suhteen muuta kuin pidetään asia korvan takana.

Alku.lopppäivämäärä -muoto kuitenkin kattaa lähes kaikki tarpeet epätarkkojen päivämäärien kirjaamisessa, poislukien “sunnuntaina elokuun alussa 1980-luvulla” -tyyppiset ajankohdat.

Mikko / Lajitietokeskus