Hento mutta kookas seitikki

Laitetaan pitkästä aikaa yksi kuva pohdittavaksi. Äsken kävelyltä löytyi tällainen aika kookas ja näyttävä seitikiksi olettamani sieni, jonka lajinmääritys ja lajiryhmäkin ovat ihan auki. Kasvupaikka oli kostea lehtimetsä: koivuja, haapoja, pajuja, leppiä jne. mutta havupuita ei lähellä kasvanut. Oletan että nuoret heltat ovat olleet violetinsävyiset. Tuoksusta ei selvää kuvaa, voi olla että tuoksu oli tai sitten ei.

Lähinnä veikkaisin tähän koivuseitikin ryhmää, mutta siinäkään ei oikein löytynyt selkeää matchia. Näyte on nyt kuivumassa ja täytyy se tutkia sitten aikanaan, mutta olisi kuitenkin kiinnostusta kuulla mitä mieltä muut tästä ovat. Harvoin kuitenkaan löytyy näin näyttävää mutta samalla täysin outoa seitikkilajia. Voi nyt toki olla että tämä on joku ihan muu jota en vain keksinyt itse.

Kävin läpi kuvastoja koivuseitikkiryhmästä ja myös verihelttaseitikkiryhmästä mutta hyvää kandidaattia ei oikein löytynyt. Auttaisi paljon jos olisi kuva nuoremmasta sienestä mutta noinhan siinä usein käy että kaikki ikäluokat eivät ole kivasti siinä samassa esillä. Olisi mukava auttaa mutta ei oikein löydy mitään sopivaa lajia. On kyllä hieno väri noissa heltoissa ja myös erikoisen tiheät heltat. Kaipa tuon seitikki on kuitenkin pakko olla.

Kävin tarkastamassa paikan uudelleen, nyt sinne oli noussut tällaisia sieniä:

Luulen että tämä nyt lukitaan koivuseitikkiryhmän sieneksi. Se mikä niistä se on, onkin paljon hankalampaa.