Vaiko jotain muuta? Poimuisemman oloinen kuin useimmissa nettikuvissa. Löytyi kesäisin kuivuvalla lätäköllä. Kokoa pisimmällä n. 14mm.
Lieneekö suku oikein? Keltainen väri kiinnitti tällä kertaa huomion, korkeutta n. 2 mm.
Vaiko jotain muuta? Poimuisemman oloinen kuin useimmissa nettikuvissa. Löytyi kesäisin kuivuvalla lätäköllä. Kokoa pisimmällä n. 14mm.
Lieneekö suku oikein? Keltainen väri kiinnitti tällä kertaa huomion, korkeutta n. 2 mm.
Eka on Scleromitrula. Jos kasvoi mesiangervolla S. spiraeicola, jos rentukalla tai Iriksella S. calthicola. En tiedä muita kuin oman spiraecola-keräykseni meiltä.
Tuo pötkö on mielestäni vesiperhosen. Keväällä ja alkukesästä niitä oli runsaastikin tuolla. Mutta voihan tuossa varmaan rentukkaa olla mukana… vai onko tuo sattumalta vain kasvanut tuosta lävitse/viereen …
Äkkiseltään en muista nähneeni tuolla mesiangervoa, mutta rentukkaa oli varmasti tuossa vieressä.
→ tarvitseeko tästä näytteen jonnekin?
Tuota sun havaintoa ei löydy vielä laji.fi:stä suvun alta, mutta gbif:stä kylläkin:
S. calthicola:sta on samoin yksi merkintä ja joukko S. shiraiana:a ja sukutasolle jääneitä samalle päivälle ja samoihin koordinaatteihin merkattuna:
MGnify, havainnot liittyvät näemmä metagenomiikka-tutkimuksiin? En osaa oikein tulkita noita, mutta tuon perusteella sukutasolla lienee yleisempi kuin havainnot antavat ymmärtää.
Stefanin havainto löytyy kyllä laji.fistä, mutta ei löydy taksonihaulla, ainoastaan merkkijonohaulla.
Tuo havaintosi on kyllä mielenkiintoinen ja taitaa olla uusi laji Suomelle (siis jos on Scleromitrula calthicola). Ainakaan el löydä mitään merkintää lajista tietokannoista. Museonäyte olisi kyllä paikallaan mutta en osaa neuvoa minne se pitäisi lahettää. Tee nyt ainakin kirjaus havainnosta laji.fihin. Jos haluat voin tarjota sitä sekvensoitavaksi ja sitä kautta samalla museonäytteeksi, mutten voi luvata että onnistuisi varmasti. Taannoinen “hirvenparvimaljakkaasi” on paraillaan sekvensoitavana ja tulokset on luvattu nyt syksyksi.
Täytynee miettiä ja ehkä kysellä, ihan korvamerkittä ei viitsisi lähetellä… Näyte on nyt kyllä olemassa ja hukkaan menee omissa arkistoissa, kun voisi olla oikeassa tieteellisessä käytössä.
Riittääkö sekvensointiin yksi itiöemä?
Käyn vielä paikan tarkemmin lävitse mesiangervon varalta. Ei ole suojellulta alueelta.
Kyllä sekvensointiin riittää yksi itiöemä mutta toivomus on että näytteessä olisi useita itiöemiä ja mielellään vielä eri ikäisiä.
Parempi tietty olisi että saisit näytteesi itse suoraan museoon/sekvenssiin.
Koska sieni on noin pieni, olisi hyvä, että sen saisi kaiken museoon, koska sekvensointi vie siitä osan, niin jäisi kokoelmiinkin jotain. Pyysin Kekin Tapiota katsomaan tätä viestiketjua ja kertomaan, haluaako sen sekvensoitavaksi. Voitaisiin silloin ottaa tänne Ouluun.
Tämä todennäköinen S. calthicola sopisi oikein hyvin museonäytteeksi ja sitä kautta sekvensoitavaksi. Museonäytteeksi on tarpeen saada enemmän kuin yksi itiöemä, kuten Henri aiemmin jo totesi.
Juha, lähetä minulle sähköpostia m.kulju@kolumbus.fi, niin käydään läpi mihin lähetät näytteen, jos haluat sen tänne Ouluun sekvensoitavaksi ja mitä tietoja tarvitsen.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.