Hiekkapohjaisella maaperällä (toinen kaneliseitikki, kolmas jodiseitikki)

Yyterin jatkeella, männyn katveessa sammalen ja neulasten keskellä. Meneekö keltaheltta-koriin?
Herrainpäivät Pori 20.10.2022

Veikkana lähinnä ehkä kaneliseitikki, mutta tosiaan vain veikkana. Auttaisi jos näkisi nuoren itiöemän helttojen värin sekä myös mallon värin.

Aivan samalta alueelta on tämä, ei tosin nuorempi versio enkä ihan varma edes ole onko sama laji kyseessä.


Herrainpäivät Pori 20.10.2022

Minulle tuo alempi menisi kyllä kaneliseitikistä. Näyttäisi olevan ennemmin oranssit heltat kuin ruskeat/punertavat ja biotooppi sopii kaneliseitikille. Samanoloisia ainakin vanhemmiten on kyllä useita lajeja. Yksi olisi tulihelttaseitikki jolla malto olisi vihertävää mutta se on mielestäni enemmän rehevien kuusikkojen laji. Verihelttaseitikkiä näkee yleisenä juuri tuossa biotoopissa mutta heltan väri ei tässä oikein sovi ja lisäksi sillä näkyy useimmiten hieman kirkkaan punaista jalan tyvellä. Nuo olisivat ne yleisimmät samanoloiset ja niistä tuo olisi lähinnä kaneliseitikki. Seitikit on vaan vaikeita, lajeja on paljon ja taksonomia elää. Ehkä joku seitikkejä paremmin tunteva vielä kommentoi.

Kun tuolla mäntypälvien lomassa kuljeskelee, nämä ruskeat seitikit vaikuttavat samalta lajilta ja niitä on siellä täällä. Ovat kiitollisia myöhäisiä kuvattavia. Sensijaan Kallon saarelta, soraiselta mäntykankaalta, kuvattu on tämä ryhmä, jota ensin pidin samana lajina mutta ei varmaankaan ole. Jotain näistä olen myös maistanut mutta maku on ollut mieto.
Kallo Pori 9.11.2022

Minusta tämä viimeinen on jodiseitikki (laajassa mielessä) eli jodiseitikki tai lähilaji. Jodiseitikkiä käytetään usein ryhmänimenä tällaisille seitikeille. Näitä voi löytää vielä ihan loppusyksystä tai jopa alkutalvesta.

Jep, eri paria on edellisten kanssa. Kiitos taas, Henri.