Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Jäytiäisiä vai?

Tällaisia 1-2mm kokoisia pehmeitä ja vaaleita vilistää nyt ikkunalaudoilla joka puolella taloa. Enimmäkseen maantasalla, mutta on niitä myös toisen kerroksen ikkunoilla. Ne vaikuttaisivat pysyvän ulkona eivätkä lähde rynnimään sisään, vaikka ikkunat ovat auki. Rakosista menevät kyllä seinän sisään piiloon. Niitä jonkun verran vilistää myös käsikaiteella kuistin puolella. Eivät pompi, mutta jotkin niistä ottavat kunnon spurtin karkuun, kun niitä lähestyy.Kyllä ovat. Tämä on kesäilmiö ja häipyvät omia aikojaan syksyllä.

Huh okei. Eli ei syytä huolestua, että seinät olisivat homeessa tai lahoamassa? Olisi se vähän outoa, jos joka puolella taloa näin olisi.

Nyt on niin korkea tuo suhteellinen ilmankosteus ulkona, trooppinen.
Se kelpaa jäytiäisille mainiosti.

Ainakin 1. kuvassa oleva yksilö näyttää olevan lajia Trogium pulsatorium, joka ei juuri tule sisätiloihin vaan juoksentelee
parvekkeilla, seinillä ja esim. lautavaraston lautojen välissä.

(Jotkin jäytiäislajit voivat ‘kertoa’ kosteusvauriosta: meidän edellisestä kerrostaloasunnosta löytyi sisältä kosteusvaurion takia kymmeniä yksilöitä lajeja Dorypteryx domestica, Badonnelia titei ja Liposcelis bostrychophila).

T. Jussi