Jokirannan lepikossa (nurmitupaskynsikäs)

kasvoivat sammalen ja karikkeen keskellä. Männyn neulasia näkyy mutta tässä osassa kyllä taisi olla melkein yksinomaan leppää. Kovin on poimuinen, heltat eivät taida sopia jauhosieneen, myrkkymalikka … ?
Ulvila 26.10.2021

Itselleni tulee mieleen hentokynsikäs, Leucocybe candicans. Mutta en ole kyllä varma määrityksestä.

Kiitos, Henri. Itselläni käytössä olevista lähteistä ei juurikaan saa selkoa siitä, mitkä ovat tuon lajin ominaisuudet. Ongelma on taas, ainakin osin, se, että ei ole sanallisia muistiinpanoja. Mielikuva on että tuo tupas on isompi kuin mitä mieleen tulee “hennosta”. Näyttääkö tutulta kenellekään muulle?

Tuollaista vähän liitumaista lakin pintaa on kyllä muillakin malikoilla. (Tuo hentokynsikäs tunnettiin ennen nimellä hentomalikka.) Myrkkymalikka sopisi myös muuten mutta se on ymmärtääkseni enimmäkseen nurmikkosieni. Valkomalikka on sekin kait mahdollinen ja on pikkusen rotevampi kuin tuo hentokynsikäs. Outoja valkoisia malikoita on muitakin. Valkoisten malikoiden määritys on hankalaa. Mikko niitä on kait enemmälti tutkaillut, ehkä osaa antaa tälle nimen.

Katsoin erilaisia malikoita, rusokkaita, myyränlakkeja ja Lepista-lajeja mutta oikein mikään ei tuntunut sopivan. Sitten tuli mieleen paljon yksinkertaisempi ajatus - jospas onkin vain nurmitupaskynsikäs (Leucocybe connata)? Onhan sitä toisinaan metsissäkin, varsinkin rehevillä paikoilla. Markkuhan sanoi että ei ollut mitenkään erityisen hento, jos ymmärsin oikein.

Kun katselin nurmitupaskynsikkään kuvia ja tietoja, sopivat minun mielestäni tähän sieneen täydellisesti. Oikein ymmärsit, Mikko, sienen koon. Luontoportin tiedoissa ei mielestäni ollut mitään ristiriitaista tähän kuvaan. Kiitos teille, taidanpa naulita …