Tuli vastaan tänään haavankäävällä kellertävä kääpä, huonohkossa kunnossa tais jo olla. Kolmen eri haavankäävän päällä, mutta ei muualla rungossa. Elävä haapa
Eli osaatteko ottaa kantaa onko kuorikääpä vaan iskenyt noille vai olisko kyseessä harvinainen lakkikarakääpä
Puistomäki, Turku 23.12.24
Etelänkääpiä on löytynyt kolme mahdollista pähkinältä tänä syksynä. Lisäksi on iso kasa kuhmukääpiä pähkinältä, osa kiinnostavamman näköisiäkin mutta värin perusteella kuhmukääpiä. En tosin tiedä onko väri satavarma ero, jostakin otin näytteenkin varmuuden vuoksi. Ja etelänkäävistä kans otin.
En tiedä väristä, koska en ole etelänkääpää koskaan nähnyt. Yhden näytteen olen pähkinältä lyhyellä etelän retkeilylläni kerännyt, mutta sillä oli pyöreähköt dekstrinoidit itiöt eikä seetoja, siispä kuhmukääpä. Kirja antaa eroksi pillikoon, kovuuden ja pillien kerroksellisuuden. Näitä on valokuvista hankala arvioida. Kuvat taisivat olla tässä tapauksessa salamalla otettuja, joten se hankaloittaa myös värin arviointia.
Skooppaisin kaikki ohuet ei-kuhmumaiset tapaukset ainakin niin kauan, että niihin muodostuisi tuntuma maastossa.
Periaatteessa Suomesta voisi löytyä myös lounakääpä, joka eroaa etelänkäävästä itiömuodon perusteella.
Onhan noissa vähän värieroa, joten lajit voivat olla niin kuin ehdotat. Parempi olisi kuitenkin mikroskoopilla varmistaa, joten hyvä, että olet kerännyt näytteitä. Kuhmukäävällä ja etelänkäävällä on mikroskoopissa selkeät erot ja samalla tulisi lounakääpä huomioitua. Ainakin Kuljun Matti, joka tälläkin foorumilla vierailee, on skoopannut harrastajien näytteitä. Jos kääpäharrastuksessa pidemmälle haluaa, kannustan kyllä kokeilemaan skooppausta itsekin.
Tuli tänään vastaan raidalla lmeisesti kuhmukääpä joka oli kuitenkin pääosin punaisempi, saman värinen kuin nuo etelänkääväksi epäilemäni. Toki pinnalta tasainen mutta kuitenkin horjutti vakavasti epäilyäni että väri olisi luotettava tuntomerkki lajien välillä.
Tässä yksi kuva, jossa keskeltä vähän oikealle näkyy erivärinen kohta joka maastossa oli tyypillisen kuhmukäävän värinen. Myös kuollut harmaa reuna näyttää kuhmukäävältä. Alempana rungossa oli tyypillistä kuhmukääpää. Näyte kerätty varmuudeksi.
Nyt skoupattu näitä etelänkääpiä, aiemmasta 5 listastani eka olikin kuhmukääpä vaikka uskoin etelänkääväksi. Kaksi seuraavaa sentään oikeasti etelänkääpiä. Ja kaksi jälkimmäistä uskottiin kuhmukääviksi. Ja myöhemmän viestin kääpä kans kuhmua.
Haavankäävillä kasvanut kääpä oli valitettavasti kuorikääpää
Tän etelänkääpäkeskustelun kai sais omaksi ketjukseen siirtää, mitenkähän se parhaiten onnistuis?
Ainakin ensimmäisessä etelänkääpäehdokkaassa oli maininta, että näyte tallennettiin Turun kokoelmiin. Menivätkö muutkin sinne? Ihan hyvä olisi, että silmälläpidettäviä ja uhanalaisia tulisi ammattiaineistona laji.fi:hin.
Saattaa olla, että vain ylläpitäjä (tai moderaattori, jos täällä sellaisia edes on) voi jakaa ketjuja. Itse voit muuttaa otsikkoa kuvaavammaksi. On täällä muutenkin ketjuja, joissa on useampi laji, vaikka yksi laji/ketju taisi olla jossain suosituksena.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.