Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kääpäilyretken saalista

Kääpäilyä pienellä alueella (n.30x30m) jossa runsaasti vanhaa haapamaapuuta, jonkin verran myös kuusta ja koivua maapuina, pökkelöina jne…Tässäpä muutama itseäni askarruttava havainto.

Kuva 1: Eipä taida kääpää olla, vaan mikä?. Oli ohuella maapuun osksalla, kuoreton (tod.näk. haapa). Oksa oli kovaa puuta (laho 1). Esiintymän laajuus n. 10cm.

Kuva 2: Lähikuva kasvuston rakenteesta

Kuva 3: Kasvusto kuorettomalla haapamaapuulla, osin ilmassa. Vanhaa/kuollutta kasvustoa samalla maapuulla. Pillit 2-3/mm, kulmikkaat/hampaiset. Selkeä reuna, karvainen tms…
Kuorikääpää itse ajattelin, vaikka ei kasvakkaan kuoren päällä.

Kuva 4: Edellisen kuvan käävän pillistöä

Kuva 5: Tämä löytö mielenkiintoisin. Haapa maapuu, kuoreton, osin sammaleen peittämä, puun alapinnalla, käävän kohdalla irti maasta, laho 2 (käävän kohdalla). Oli tosi pieni, koko n. 1cm, lakillinen, pillejä 5-6/mm hampaiset, kulmikkaat. Voisiko olla myös Kuorikääpää? Kuvan värit ei oikein vastaa todellisuutta, oli kellertävämpi yläpinnaltaan (lakki). Tämä oli ainoa kääpälöytö ko. maapuulta.

Kaikista on näytteet + useasta muustakin lajista jotka löysin samalta paikalta.

Ekoissa kuvissa lienee Patinellaria sanguinea (kotelosieni).

Kiitos määrityksestä…googlailin lajia ja sehän se varmaan on.

Viimeisen on pillipinta on sellaisen harmaan-vihertävän värinen, että arvaisin jotakin Postia ceasia -porukasta. Mutta niitähän on nykyään hirveä määrä, olisko ollut jotain luokkaa 7-8 Suomessa.

Viimeisestä kuvasta olen samaa mieltä edellisen kanssa. Luultavasti tuota P. caesia porukkaa. Voin yrittää määrittää sitä. Sitä edellisestä lajista en uskalla sanoa kuvien perusteella mitään varmaa.