Kaksi pientä [ Ypsolopha parenthesella ]

Ensimmäiset kuvattu (sama yksilö ) 16.7.2017 Orivedellä , viimeinen 30.8.2017
Millä erottaa Denisia similellan ja D.stipellan toisistaan. Itse olettaisin tuon ekan olevan similella.

IMG_4117

Denisia stipella ja Ypsolopha parenthesella.

Siipien kuvioinneissa on eroa, etenkin siiven tyven vaalean juomun pituudessa (stipellalla pidempi, similellalla lyhyempi. Mutta se oppikirjatuntomerkki on päälaen väri: similellalla on vaaleankeltaisen pään keskellä tumma alue, kun stipellalla päälaki on kokokeltainen (EDIT: korjattu - kirjoitin nuo ensin väärin päin; siitä seuraava kommentti). Lisäksi stipella lentää aiemmin: karkeasti yleistäen kesäkuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin, kun similella lentää karkeasti yleistäen heinäkuun alusta heinäkuun loppuun. Toki riippuu vuodesta - esim. tänä vuonna lento oli myöhässä, kun viime vuonna lento oli aikaisessa ja toissa vuonna taas myöhässä…

Kiitos Harry selvityksestä. Mutta eikö tuo päälakijuttu mene toisin päin , eli kysymyksessä olisi similella. Päättelen tämän aikaisemmin ottamistani kuvista ja niiden tunnistuksista

1 tykkäys

Olet aivan oikeassa, meni lajit epähuomiossa väärin päin päälaen värin osalta. Korjaan sen myös tuohon tekstiini. Sen sijaan päälaen väri on toisinaan hankala tulkita mm. kulumisen myötä. Lisätään siis tuntomerkkejä:

  • D. stipella: Tuntosarvet ovat kokotummat. Lisäksi palpien kärjet ovat tummat, tai korkeintaan aivan kärkiosa on kapealti keltainen.
  • D. similella: Tuntosarvet ovat tyvestä musta-valkoraidalliset, muilta osin tummat. Lisäksi palpit ovat kärjestään leveälti keltaiset.

Kuvia on usein hankala tulkita, ja siihen jää aina virheen mahdollisuus… Mutta kuvan perusteella tämän yksilön päälaki voi olla keskeltä tumma myös kuluneisuuden vuoksi. Lisäksi kuvasta katsottuna näyttää siltä, että tuntosarvet sekä palpit näyttävät kokotummilta, mikä myös puoltaa stipellaa. Mainittakoon, että tänä vuonna kesä alkoi selvästi myöhässä, ja olen melko varma siitä, että similella lienee vasta aloittanut lentonsa tuolloin, eikä olisi noin kulunut, mutta eipä se tarvitse kuin kastumisen ja yksilö kuluu nopeasti…

Mutta nämä ovat tulkintoja ja siksi alttiita virheille. Ehkä en kuitenkaan uskalla olla varma tuon määrityksestä, vaan toivoisin muiltakin kommentteja.