Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Keltainen laidoilta rypytetty pipari

Mikähän mahtaa olla tällainen ryppyreunainen sieni? Keltavahakkaaksi arvelisin? Lakin koko hieman kahden euron kolikkoa suurempi, jalka nostaa lakin noin 2-4 cm korkeudelle maasta.

Nämä kasvoivat Ivalon korkeudella järven rannalla yhtenä pienenä kasvustona, jossa oli noin 40-50 lakkia näkösällä parin, kolmen neliömetrin alueella. Olen kuvannut ne 23.06.2019 . Kaikki lakit eivät olleet yhtä kookkaita, mutta lähes jokaisen lakin reuna oli samoin rypyttynyt.
Tästä kuvasta näkyy, että kasvupaikalla ei ollut juuri muuta kasvustoa kuin sammalta ja jäkälää.

Mielenkiintoisen näköinen. Ensimmäiseksi tulee kyllä mieleen keltanapalakki, Lichenomphalia alpina. Toinen vaihtoehto olisi kai joku vahakas, mutta ihan samannäköistä ei löydy. Lähimpänä kai voivahakas, Hygrocybe citrinopallida. Harmillista ettei helttapuoli näy, toki kuvan perusteella heltat voisi arvailla johteisiksi. Ei ole mielestäni kuitenkaan keltavahakas, jonka itiöemän muoto on toisenlainen.

Mielestäni sienien lajit eivät olleet lainkaan kupumaisia vaan kaikki, myös pienet, olivat aika tasalakkisia. Tuon sammalen ja jäkälien alla oli todennäköisesti kiviä tai kallio silla myös ympäristössä oli sekä kalliota että kivirakkaa. Voisiko olla sitten joku hiippo?

Hei,

mielestäni ei kuulu hiippoihin.

Oma ensivaikutelmani navan niukkuudesta huolimatta oli myös: jokin napalakki. Niillä on usein poimuttunut reuna.

Marja

1 tykkäys