Keskustelusuosituksia

##Kohteliasta julkista keskustelua

Toivomme, että suhtaudut tähän keskustelufoorumiin samalla kunnioituksella kuin vaikkapa puistoon. Foorumi on paikka, jossa voi jakaa taitoja, tietoa ja kiinnostuksen kohteita keskustelun kautta.

Ehdottomia sääntöjä keskustelusta on mahdotonta antaa, ja näiden ohjeiden tavoite onkin tukea yhteisön jäsenten arvostelukykyä. Toivomme, että ohjeet auttavat pitämään foorumin paikkana kohteliaalle julkiselle keskustelulle.

##Ole rakentava

Osallistu hyvän keskustelukulttuurin luomiseen pyrkimällä aina jollain tavoin parantamaan keskustelua. Jos et ole varma, että viestisi tuo lisäarvoa keskusteluun, mieti uudelleen mitä haluat sanoa.

Keskusteltavat aiheet ovat meille tärkeitä, ja toivomme keskustelijoiden käyttäytyvän tavalla, joka viestittää, että ne ovat tärkeitä heillekin. Suhtaudu aiheisiin ja keskustelijoihin ystävällisesti, vaikka olisitkin eri mieltä joistain asioista.

Toivomme, että käytät hetken selaamalla foorumin aiheita ennenkuin vastaat tai aloitat omasi. Tällä tavoin löydät helpommin keskustelukumppaneita, jotka jakavat kiinnostuksesi kohteet.

##Ole kohtelias silloinkin, kun olet eri mieltä

Foorumissa sopii olla eri mieltä muiden kanssa. Muista kuitenkin kritisoida ajatuksia, ei ihmisiä.

Älä käytä

 • nimittelyä
 • hyökkäyksiä henkilöä vastaan
 • viestin sävyyn vastaamista sisältöön vastaamisen sijasta
 • äkkipäisiä vastaväitteitä

Sen sijaan pyri esittämään mietittyjä vasta-argumentteja, jotka parantavat keskustelua.


##Osallistumisesi on tärkeää

Täällä käytävät keskustelut asettavat koko foorumin sävyn. Tee osasi yhteisön tulevaisuuden eteen osallistumalla niihin keskusteluihin, jotka tekevät foorumista kiintoisan ja hyödyllisen, ja välttämällä niitä, jotka eivät näin tee.

Foorumiohjelmisto tarjoaa työkalut, joiden avulla yhteisö voi helposti merkitä parhaat ja huonoimmat sisällöt. Käytä näitä työkaluja (tykkääminen, kirjanmerkit, ilmoitukset) parantaaksesi omaa ja samalla kaikkien muidenkin kokemusta.


##Ilmoita ongelmista, se on tehty helpoksi

Foorumissa on moderaattoreita, joilla on erityisoikeuksia keskustelun ohjaamisessa. Vastuuta on myös jaettu kaikille osallistujille. Huonoa käytöstä kohdatessasi älä vastaa siihen. Sen sijaan ilmoita se (flag). Jos ilmoituksia kertyy useita, johtavat ne toimenpiteisiin joko automaattisesti tai moderaattorien toimesta.

Jotta yhteisö pysyisi toimivana, moderaattoreilla on oikeus poistaa mitä tahansa sisältöä tai käyttäjätunnuksia. Moderaattorit eivät ennakkotarkista viestejä, eivätkä he tai sivuston ylläpitäjät ole vastuussa sivustolle lisätystä sisällöstä.


##Ota toiset huomioon

Huono käytös häiritse hyvää keskustelua.

 • Ole kohtelias. Älä lisää foorumille loukkaavia tai hyökkääviä asioita.
 • Huomioi kaikenikäiset käyttäjät. Älä lisää sopimatonta sisältöä.
 • Kunnioita muita käyttäjiä. Älä kiusaa tai häiritse ketään, älä tekeydy joksikin toiseksi tai paljasta muiden yksityisiä asioita (kuten yksitysviestejä)
 • Kunnioita foorumia. Älä lähetä roskaviestejä tai harjoita muuta vandalismia.

Tarkkoja määritelmiä näille termeille ei yritetä antaa; pyri välttämään viestintää, joka vaikuttaa huontolta käytökseltä.

Vaikka foorumin keskusteluihin voikin osallistua nimimerkillä, tämä on tarkoitettu käyttäjien yksityisyyden suojelemiseksi netin pitkältä muistilta, ei oikeutukseksi käyttäytyä miten tahansa. Toivomme keskustelua mieluiten omilla nimillä, mutta emme tahdo pakottaa tähän, koska ymmärrämme, että tämä ei ole kaikille paras vaihtoehto. Käyttäydy kuin kirjoittaisit omalla nimelläsi, vaikka käyttäisit nimimerkkiä.

Foorumi on julkinen, ja hakukoneet indeksoivat keskusteluja. Pidetään kieli, linkit ja kuvat kaikille kiinnostuneille sopivina.


##Pidä paikat siistinä

Näe vaivaa viedäksesi asiat oikeihin paikkoihin, niin että voimme käyttää aikaamme keskustelemiseen eikä jälkien siivoamiseen. Tarkemmin:

 • Älä aloita aihetta väärässä aihealueessa
 • Älä aloita samaa viestiketjua useassa aihealueessa
 • Älä lähetä sisällöttömiä vastauksia
 • Älä vie keskustelua sivuraiteelle kesken kaiken
 • Älä erikseen allekirjoita viestejäsi - kaikissa viesteissä kulkee mukana profiilitietosi

Sen sijaan, että lähettäisit viestin, jonka sisältö on “+1” tai “mä kans”, käytä Tykkää-nappia (Like). Tykkäämistä voi käyttää myös hyvästä vastauksesta kittämiseen.

Sen sijaan, että lähtisit viemään käynnissäolevaa keskustelua uuteen suuntaan, käytä “Vastaa linkitettynä aiheena” (Reply as a Linked Topic).

Jos pyydät lajinmääritystä valokuvalle, lisää määritys saatuasi lajinimi (tai suku, heimo tms.) viestin otsikkoon [hakasulkuihin]. Näin muutkin saavat tietää että kuva on jo määritetty.


##Lähetä vain omia tuotoksiasi

Muiden luomaa sisältöä (esim. kuvia) ei saa lisätä foorumille ilman tekijän lupaa. Myöskään ohjeet tai linkit tekijänoikeusrikkomuksien tai muiden laittomuuksien tekemiseen eivät kuulu foorumille.


##Kaikki osallistuvat ylläpitoon

Tätä foorumia pyörittävät ylläpitäjät, sekä sinä ja muut kaltaisesi yhteisön jäsenet. Jos sinulla on ajatuksia siitä miten foorumia tulisi käyttää, avaa uusi aihe lajifoorumiosiossa. Jos törmäät kriittiseen tai kiireelliseen ongelmaan, ota yhteyttä ylläpitoon.


##Käyttöehdot

Käyttöehtomme tähtäävät lyhyyteen ja luettavuuteen.