Keväinen lude pihalla

Huhtikuussa kuvattu lude pihalla. Mutta laji?

Tuli hankittua noin kuukausi sitten Suomen luteet -kirja. Sen kuvista päädyin, että tämä on joko kastikka- tai konkkaheinälude. Tuntosarvien perusteella jälkimmäinen.

Samaa mieltä, S. virens.

Kun sain tämän haaviin, katsoin, että virens. Ja pihapinna! En muistanut kuvata päätä läheltä ja sivusta. Laitoin kuvan faceen, missä tulikin hajaäänituomio: 1-2 laevigatumille. Kaikki vastaajat proporukkaa. Joten päätin unohtaa koko havainnon, mutta nyt ajattelin testata, vastaileeko täällä foorumilla kukaan. Mutta siis hienoa, että vastailee! (Ja tiedoksi, että en tätä havaintoa missään nimessä aio tietokantaan laittaa. Ensi kerralla muistan kuvata pään läheltä.)

Toki tämän voi laittaa tietokantaan virensinä. Ei siitä ole kahta sanaa. Tällä on monta virensin tuntomerkkiä; oattomien takareisien päät kaventuvat, jolloin jäljelle jää oikeasti vain virens ja laevigatum. Laevigatumilla on tällaisilla vaaleilla yksilöillä aina erillinen musta täplä coriumin kärkiosassa, ihan cuneuksen tyvessä. (Sama koskee calcaratumia) Virensillä sitä ei ole koskaan, tai jos kärki on tumma, on siitä tumma yhtenäinen juova siipien etuosaan saakka. Tummilla tämä tuntomerkki ei toimi, sillä laevigatumilla se on sit samanlainen. Jo pelkästään tästä täplästä tai sen puuttumisesta näkee nettikuvista heti jos laji on määritetty väärin. Tuntosarvien pituussuhteet ovat laevigatumilla erilaiset kuin virensillä. , eli sillä kaksi vikaakin jaoketta ovat pitkiä. Tällä nuo ovat lyhyet. Ei ole satavarmaa, näkyisivätkö mahdolliset reisien oat tästä kuvasta, mutta calcaratum eroaisi tästä jo siinä, että sillä menee koko pään pituudelta keskellä pitkittäisjuova. Virensillä ja laevigatumilla se on kai aina vain heikkona pään takaosassa. Trispinosum muistuttaa virensiä siinä, että sillä voi olla samalla lailla kokovaalea coriumin kärki mutta sillä on varsin voimakkaat vinojuovat coriumin tyvipuolella. Samoin sen päälaenjuova on aina voimakkaampi kuin tällä yksilöllä. Mä en katso enää lainkaan sitä virensin “nenätuntomerkkiä” koska se on hankala tsekata. Se näkyy kyllä päältäkin kuvattuna, sillä virensin kuono peittää päältä katsottuna koko pään etuosan, laevigatumilla kuono on pään kärkeä selvästi lyhyempi, jolloin siinä näkyy pykälä. Ehkä alkuperäiskuvasta näkyisi sekin. Ja vielä: virens on Etelä-Suomessa ihan yhtä tavallinen kuin muutkin Stenodemat.