Keväinen vainopistiäinen [Earinus cf. elator?]

Ei juuri metsässä muuta liikkeellä ja tällä oli oranssitalueet etusiiven etuosassa. Yleensä näillä yksiväriset mielestäni. Otin talteen, joten parempia kuvia tulossa mutta mitä tuosta pitäisi tarkemmin kuvata? Espoosta 6.4.2020.

Tämä kuuluu ahmaspistiäisiin – Ichneumonidae, lajeja on Suomessa runsaat 400.
Pentti.

1 Like

Tässä vähän lisää kuvia. Katson itsekin lisää mutta katsotaan miten pitkälle näillä pääsee.


Siipisuonet on aika erikoiset ahmaspistiäiselle, se auttaa ainakin suvun löytymisessä.

1 Like

laji.fi selaamalla lähinnä olivat kesturiahmaset mutta niillä tuo ylimääräinen nelikulmio oli kolmio. Harmillisen vähän kuvia kuitenkin. Ehkä myös lentoaika auttaa.

Tämä menee vainopistiäisten puolelle (Braconidae). Sieltä kärsävainokaisista (Agathinae) löytyy Earinus-suku. Googlaapa Earinus gloriatorius niin sieltä löydät tämännäköisen kuvan. Se ei välttämättä ole just. gloriatorius mutta suku lienee oikein.Unknown

1 Like

Näyttäisi olevan kaksi lajia Suomessa. Tuo toinen, Earinus elator, näyttäisi siiven kuvioiden mukaan sopivan vielä paremmin. Löysin kuvataulun, jossa muitakin tuntomerkkejä. Pitää tutkia niitäkin. Laitan vasemman siiven uudestaan alkuperäisellä resoluutiolla. Katselin mikroskoopilla ennen levitystä ja tuollainen karvanaama se oli.


Hyvä että selvisi, Hymis-foorumilla piti aina ilmoittaa pistiäisen pituus.
Se olisi hyvä malli meilläkin niin voi rajata kohteen paremmin.
Tämä pistiäinen on käsittääkseni koiras ja tuossa mallikuvassa naaras.
Usein koiraan ja naaraan naamat ovat eri näköisiä jopa väreiltään.

Pentti.

Kuten kirjoitin, ekasta kuvasta oli tarkoitus haarukoida kuvauksia varten vähän. Its en saa siipiä kuvattua ennen kuin on levitetty.
Otin toisen 7.4.2020 ja sama laji. Kuvasin tästä vähän tarkemmin, laitan tähän. Näitä lenteli useita, joten yleinen laji kuitenkin vaikka ei ilmoitettu ollenkaan.


Pää:

Tibiat: