Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Koiranheisi vai sittenkin lumipalloheisi?

Koiranheisin tunnistussivulla on jostain syystä aivan lumipalloheisin näköinen kuva muhkeista, tasaisen valkeista kukinnoista. Voiko se olla koiranheisi vai onko tunnistus epäonnistunut? Kuvittelisin, että voisi olla esim. puretun talon vanhalla pihamaalla tavattu eikä siksi yhdistetty puutarhakasviksi.
https://laji.fi/taxon/MX.39338/identification

Lumipalloheisiksi kutsutaan tiettyjä koiranheiden muotoja. Kassu nimeää sellaisiksi kerrannaiskukkaiset muodot sekä lajikkeet ‘Pohjan Neito’, ‘Strömsund’ ja ‘Roseum’. Uusinta, viime vuonna ilmestynyttä Suomen puu- ja pensaskasviota en omista, mutta voi olla, että siinä on myös muitakin lumipalloheisiksi katsottuja lajikkeita.

Laji.fi ei tunne nimeä lumipalloheisi, mutta koiranheiden lajikortissa mainitaan nimeltä lajikkeet ‘Pohjan Neito’ sekä ‘Roseum’, muta ei niiden suomalaisia nimiä. Lumipalloheidet ovat kuitenkin samaa lajia kuin koiranheisi, joten todennäköisesti laji.fi:n kuvissa on haluttu näyttää se, että koiranheiden kukinnot voivat olla myös pallomaisia.

Lumipalloheisi on todennäköisesti alkujaan kaupallista tarkoitusta varten annettu nimi pallokukintoisille koiranheisille, koska se jää helposti mieleen ja kertoo kuluttajalle millaisesta kukinnosta on kyse.
Tietysti olisi hyvä, jos laji.fi mainitsisi myös sen, että tällaisia kukinnoltaan pallomaisia muotoja ja lajikkeita kutsutaan erikseen lumipalloheisiksi.