Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kommentteja pyydetään matriisilomakkeesta rysähavaintojen yms. tallentamiseen

Hyönteishavaintojen tallennukseen on toivottu matriisimuotoista lomaketta, jolla voisi helposti tallentaa usean päivän (tai päivämäärävälin) havaintoja Vihkoon. Matriisilomakkeessa kukin päivä olisi sarake, ja lajit olisivat riveinä.

Tässä on luonnos tällaisesta matriisilomakkeesta. Toivoisimme tästä kommentteja. Mitä tietoja kultakin päivältä pitäisi voida tallentaa, havaintojen lisäksi? Mitä muuta pitää huomioida?

Vastaavankaltaista matriisilomaketta tehdään uudelle Vihkon kautta toteutettavalle seurantahankkeelle. Samalla kertaa matriisilomake voitaisiin toteuttaa myös yleiseen käyttöön.

Havaintoja voisi tallentaa Vihkoon matriisimuodossa myös tiedostolatauksen kautta (esim. Excelin avulla). Tällä tavalla tallennettuja havaintoja voisi sitten muokata tällä matriisilomakkeella.

Mikko / Lajitietokeskus

1 tykkäys

Näyttää kyllä näppärältä työkalulta.

Minusta olisi erittäin paljon hyötyä seuraavista toiminnoista ainakin allekirjoittaneelle, jonka lajinimimuisti on varsin rajallinen:

  1. sellainen mahdollisuus, että lajit voi sortteerata kirjoitusjärjestyksen (= ilmaantumisjärjestyksen) lisäksi systemaattiseen järjestykseen
  2. mahdollisuus ottaa kopio pohjaksi edellisvuotisesta tai vanhemmasta listasta ja nähdä infona syöttölomakkeella esim ed v. summalukumäärä (Ja mahdollisesti saman ruudun kumulatiivinen summa myös). Tällöin olisi käytössä valmis pohja jossa lajit olisivat joko esiintymisjärjestyksessä (meikäläiselle tämä helpottais kummasti) tai systemaattisessa jrj miten käyttäjä haluaa. Samalla näkisi mitkä ovat paikalle uusia lajeja ja myös mitkä aiemmin esiintyneet ovat vähentymässä.
  3. onko mahdollista saada lajinimikenttään suominimen lisäksi latinanimi?
1 tykkäys

Ilmeisesti on tarkoitus, että kaikki ovat sitten aikuisia ja samoilla varmuus- ym. parametreilla? Noiden vaihtaminen voi osoittautua ongelmaksi yksittäisen havainnon kohdalla. Olisiko mahdollista tehdä se siten, että oletusarvot voisi syöttää koko erälle ja niitä voisi yksittäisen havainnon kohdalla mennä muokkaamaan jollain painikkeella?

Muuten tuo on aika lailla sama kuin ne Excelit joissa edelleen on Tervakosken raakadata monelta vuodelta. Nuo kun vielä saisi vähennettyä saman vuoden koosteista automaattisesti… :slight_smile:

Jaa niin - tieteellinen nimi tietysti, mutta se taitaa riippua valmiiksi käyttäjän asetuksista?

1 tykkäys

Kiitos kommenteista.

Taksoninimien kieli toimisi kuten retkilomakkeella: nimeksi tulee se mitä käyttäjä kirjoittaa. Voi vaikka käyttää eri kieliä sekaisin, jos niin haluaa.

Lajiluettelon esitäyttöön on jo olemassa toiminto, joka toteutettiin retkilomakkeelle toiveiden perusteella muistaakseni jo pari vuotta sitten. Lajinimistä voi pitää kirjaa itse (tekstitiedostossa tms.), ja leikata & liimata ne retkilomakkeelle “Lisää lajilistalta”-napin avulla. Tällöin nimien kielen ja järjestyksen voi itse päättää.

Matriisilomakkeella puuttuva lukumäärätieto tarkoittaisi että ko. lajia ei ole havaittu. (Tämä olisi siis erilainen logiikka kuin retkilomakkeella, jossa lukumäärätiedon puuttuminen tarkoittaa että laji on havaittu, mutta lukumäärä on tuntematon.)

Sorttausta en lomakkeelle uskalla luvata.

Syöttölomakkeelle tuskin mahtuu verrokkihavaintoja. Aiemmin tallennetuista havainnoista voitaisiin koostaa jonkinlaisia yhteenvetoja, joita voi vaikka pitää avoinna toisessa selainikkunassa samalla kun tallentaa uusia havaintoja.

Ikä, elinvaihe, epävarmuus yms. yksilökohtaiset tiedot olisivat tässä hankalia. Ilmeisesti näitä ei ole matriislomakkeille yleensä kirjattu? (Ainakaan näkemissäni esimerkeissä.)

Epävarmuuden voi myös ilmaista määrittämällä yksilöt sellaiselle tasolle, josta on varma :slight_smile: Minulla suurin osa menisi Lepidopteraksi…

Mikko / Lajitietokeskus

Jotta datasta tulisi mahdollisimman käyttökelpoista, tulisi kehitysvaiheen olla automaattisesti aikuinen. Kehitysvaiheeltaan neutraaleja havaintoja ei ole suotavaa enää lisätä tietokantaan. Toki silloin nähtäisiin, onko lajia ko. paikalla, mutta fenologiatiedot olisivat puutteelliset.

1 tykkäys