Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Lanttuperhosen loinen?


#1

Otin talteen 14.11.2018 kotelon, joka on ilmeisesti lanttuperhosen. Talvehtimisen jälkeen kotelon lisäksi löytyi sylinterin mallinen kotelo, olikohan nämä nyt pistiäisiä vai kaksisiipisiä? En ole ihan varma missä vaiheessa on loinen koteloitunut. On kuitenkin tätä mallia ja jotain 4 mm pitkä (Voin katsoa tarkemmin, jos tarpeen).
imagesUMRBKTWJ
Koetin etsiä hakusanoilla endoparasite pieris mutta aika vähän löytyi:
Cotesia rubecula
Pteromalus puparum
Jälkimmäinen vaikuttaa liian pieneltä mutta siinä mainittiin pupal. Tarkoittaa muistaakseni loisinta-aikaa, ei poistumisaikaa? Joka tapauksessa kotelovaiheessa poistui isännästään.
Jos sattuu kuoriutumaan, laitan lisää tietoa.


#2

Laitan kuvan molemmista koteloista, koko on 7 mm.


#3

Sanon järkyttävällä itsevarmuudella tuon olevan loiskärpäsen kotelo. Perustan väitteeni siihen, että kotelossa näkyy jaokkeet, mitä ei ilmeisesti esiinny pistiäisten koteloissa. Pistiäisillä puhutaan yleensä kotelokehdoista, mikä on taas vähän eri asia. Lisäksi pistiäisten koteloissa on yleensä havaittavissa jonkinlaista huovutusta tai muuta kuviointia. Kärpäsillä on juurikin näitä “perus mustia” koteloita. Päiväperhosilla on omat kärpäslajinsa. Itselläni on kokemusta vain yhdestä lajista mikä oli loisimassa nokkosperhosen toukkaan. Nämä on mielenkiintoisia juttuja ja loiset pitäisi aina kasvattaa aikuisiksi!