Limasientä papanoilla? [Tod. Cephalotrichum sp.]

Vai jotain muuta? Kauriin kosteilla papanoilla, kokoa alle 2 mm ja hyvin hentoja.

Kävin tsekkaamassa papanakasan vielä uudelleen, osassa on enemmän.

2 tykkäystä

Hei,

Francisco ja Jessica kyselivät vuosia sitten minua mukaan fimicolous (lannalla kasvava, myös coprophilous) myxomycetes puuhiin, mutten valitettavasti ole itse koskaan löytänyt sellaisia. Karsteniassa 2020 (2) oli heidän ym. juttukin sellaisista, mutta eipä niissä mainituissa lajeissa tällaista ollut, ellei Arcyria cinerea vanhemmiten muutu tuon näköiseksi.

Nämä vaikuttaisivat joltain Stemonitis tai Comatricha lajisilta. Oletko innokas tonkimaan kasasta näytteen?

Hienosti huomattu: Marja

2 tykkäystä

Varmaan voisi olla joku Comatrichakin mutta googlaa sukua Cephalotrichum, joka siis kuuluu kotelosieniin. Siellä on esim lannalla viihtyvä Cephalotrichum stemonitis joka voisi tulla kyseeseen. En löytänyt sitä laji.fistä edes synonyymien kautta joten en tiedä onko suomilaji kyseessä.

1 tykkäys

Varteenotettava vaihtoehto kyllä sekin. Kokonaisia papanoita otin talteen. Mä voin laittaa näytettä tulemaan, kunhan kuivahtavat ensiksi ja ylihuomenna käydä vielä tutkimassa muita papanakasoja :+1:

Ihan viereisessä ei ollut. Pieni läntti on muuten limasienien mieleen, lahopuilta löytynyt monenlaista.

Hei,

kyllähän papanakasoilta usein löytää jotain mielenkiintoista. Kannattaakin kantaa mukanaan kertakäyttöhanskoja ja pinsettejä ja mielellään yksittäisiä muoviboxejakin hajuhaittojen välttämiseksi. Ja sitten vaan kuivatellaan sisällä esim. yöpöydällä :wink: :nauseated_face:

Lähden viikonloppuna Lappiin ja yritän löytää sieltä nivicole lajeja. Lähetä näyte vasta puolenkuun jälkeen tai ota ensin yhteyttä sähköpostilla , niin näyte ei ainakaan vahingoitu postilaatikossa.

t: Marja

1 tykkäys

Onneksi papanat eivät paljon haise :sweat_smile:

Tuossa vielä yksi kuva toisesta papanasta, rajattu ja vähän terävöitetty. Siitä C. stemonitiksesta on ilmeisesti havaintoja mm. Ruotsista ja pikkaisen ympäri maailmaa. Varmaan voisi löytyä siis Suomestakin, jollei ole jo.

Kävin tänään Träskändan puistossa ja tarkkailin kauriin papanakasoja. Löysinkin yhden vastaavan tapauksen, tässä pari kuvaa

En ole vielä ehtinyt skooppailla tätä ja ajattelin laittaa papanat vähän virumaan kosteakammioon josko saisi oikein nättejä itiöemiä kuvattavaksi, mutta nämä vaikuttavat mielestäni olevan sukua Cephalotrichium, elikkä jos ei ole aikaisemmin löytynyt Suomesta niin nyt on!

Nuo sinun versiosi näyttävät vähän erilaisilta elikkä olisko vähän kookkaampaa? Jos on Comatrichiaa niin Comatricha fragilis olisi varmaan paras arvaus. Skoopissa selkiää nopeasti, toivottavasti Marja saa näistä selkoa.

edit. skooppasin omani ja on Cephalotrichium, mutta lajeja on tässä suvussa useita enkä päässyt perille mistä suvun lajista on kyse.

1 tykkäys

No niin, näyte saapui jokin aika sitten ja sain tänään viimein skoopatuksikin.

Tämä on jokin sieni, sillä jalka muodostui septallisista säikeistä ja itiötkään eivät olleet oikein säännönmukaisia:

Itiökoko about 5-7x4-5. Minulla ei ole harmahinta aavistustakaan, mikä tämä imperfekti voisi olla. Toivottavasti joku muu on tällaisiin paremmin perehtynyt.

1 tykkäys

Kiitos kuitenkin!

Voisikohan olla sittenkin sitä Cephalotrichium-porukkaa tai sitten on jotain vastaavaa. Taitaa jäädä ainakin osittain arvoitukseksi, kun tällä hetkellä ei taida täällä kotosuomessa olla kenenkään “pöydällä” nuo :thinking:

Pitäisiköhän tuosta lähettää näyte jonnekin, jos joku joskus innostuu tutkimaan noita? Vielä löytyy toinenkin papana.

1 tykkäys

Minäkin olen kirjannut yhden Cephalotrichumin. Mutta usein noita näkee papanoilla.

Täsää opiskeltavaa:

http://dx.doi.org/10.1016/j.simyco.2016.07.002

2 tykkäystä

Hei Juha,

laita ihmeessä näyte johonkin museoon. Minullakin jäi näytettä jäljelle, mutta saan nykyisin hyvin harvoin aikaiseksi lähetettyä näytteitä museoon.

Helppohan museossa olisi määrittää, kun laitat suvunkin siihen ja miksei vaikkapa Cephalotrichum hinnuleum? lajiehdotukseksikin (voi silti olla, että joudut odottelemaan vastausta vuosiakin). Vilkaisin Stefanin löytämää artikkelia ja tuon lajin itiöt näyttivät samankaltaisilta kuin näytteessä oli ja näytti vielä kasvavan papanoilla. Varmasti en uskalla kuitenkaan väittää juuri tuoksi.

Sieniterveisin: Marja

1 tykkäys

Vaatisikohan ihan sekvensointia :thinking: Laitan jossain vaiheessa… itselläkin on vähän jäänyt näytteiden lähettäminen museoille.

Jos ei suvusta, niin ei koko heimostakaan löydy kuin yksi havainto ja maininta yhdestä lajista. https://laji.fi/taxon/MX.233262?showTree=true Onkohan nämä jääneet tutkimatta meillä täällä kokonaan?

1 tykkäys

Jos et nyt heti laitakaan näytettä, niin tällainen havainto olisi hyvä tallentaa edes laji.fi:hin. Sinulla on hyvä kuva ja ainakin suku tiedossa. Ongelmana taitaa olla se, että uutta lajia/sukua ei voi tallentaa sinne.

Miten Suomelle uuden lajin/suvun kanssa siis pitäisi toimia? Ilmeisesti näyte on toimitettava museoon…

Tuo voi kyllä olla enemmänkin kuin Suomelle uusi… Sekvenssointi voisi todellakin olla paikallaan.

1 tykkäys

Kyllä sinne voi tallentaa myös havainnon, joka puuttuu lajilistalta. Mutta jos sitten selaa havaintoja ja rajaa ne johonkin eliöryhmään, niin lajilistalta puuttuva havainto ei luonnollisesti näy tuloksissa, koska se ei ole kytkeytynyt mihinkään taksoniin.

1 tykkäys

Itse olen kirjannut yhden havainnon lajista Cephalotrichum stemonitis. Mutta näitä puuttuvia lajeja ei tosiaan saa esiin muuten kuin vähän kikkailemalla. Mikä on harmillista kun ne ovat juuri niitä kiinnostavimpia havaintoja.

Eli kun menee “selaa havaintoja” eikä rajaa hakua mitenkään ja kirjoittaa hakukenttään esim Cephalotrichum stemonitis niin saa näkyviin tuon kirjaamani havainnon. Stefan tuossa ylempänä kertoi kirjanneensa myös yhden Cephalotrichumin mutta en tiedä millä nimellä sen saa esiin.

Eli kuten Juuso tuossa jo kertoi voit kirjata lajeja joita ei ole taksonitietokannassa, ne ei vaan listaudu noormaalihauilla.

1 tykkäys

Kirjoita nimikenttään “Cephalotrichum*” ilman muita hakuehtoja niin ihan kaikki löytyy (eli kaksi).

2 tykkäystä