Limasientä papanoilla?

Vai jotain muuta? Kauriin kosteilla papanoilla, kokoa alle 2 mm ja hyvin hentoja.

Kävin tsekkaamassa papanakasan vielä uudelleen, osassa on enemmän.

2 Likes

Hei,

Francisco ja Jessica kyselivät vuosia sitten minua mukaan fimicolous (lannalla kasvava, myös coprophilous) myxomycetes puuhiin, mutten valitettavasti ole itse koskaan löytänyt sellaisia. Karsteniassa 2020 (2) oli heidän ym. juttukin sellaisista, mutta eipä niissä mainituissa lajeissa tällaista ollut, ellei Arcyria cinerea vanhemmiten muutu tuon näköiseksi.

Nämä vaikuttaisivat joltain Stemonitis tai Comatricha lajisilta. Oletko innokas tonkimaan kasasta näytteen?

Hienosti huomattu: Marja

2 Likes

Varmaan voisi olla joku Comatrichakin mutta googlaa sukua Cephalotrichum, joka siis kuuluu kotelosieniin. Siellä on esim lannalla viihtyvä Cephalotrichum stemonitis joka voisi tulla kyseeseen. En löytänyt sitä laji.fistä edes synonyymien kautta joten en tiedä onko suomilaji kyseessä.

1 Like

Varteenotettava vaihtoehto kyllä sekin. Kokonaisia papanoita otin talteen. Mä voin laittaa näytettä tulemaan, kunhan kuivahtavat ensiksi ja ylihuomenna käydä vielä tutkimassa muita papanakasoja :+1:

Ihan viereisessä ei ollut. Pieni läntti on muuten limasienien mieleen, lahopuilta löytynyt monenlaista.

Hei,

kyllähän papanakasoilta usein löytää jotain mielenkiintoista. Kannattaakin kantaa mukanaan kertakäyttöhanskoja ja pinsettejä ja mielellään yksittäisiä muoviboxejakin hajuhaittojen välttämiseksi. Ja sitten vaan kuivatellaan sisällä esim. yöpöydällä :wink: :nauseated_face:

Lähden viikonloppuna Lappiin ja yritän löytää sieltä nivicole lajeja. Lähetä näyte vasta puolenkuun jälkeen tai ota ensin yhteyttä sähköpostilla , niin näyte ei ainakaan vahingoitu postilaatikossa.

t: Marja

1 Like

Onneksi papanat eivät paljon haise :sweat_smile:

Tuossa vielä yksi kuva toisesta papanasta, rajattu ja vähän terävöitetty. Siitä C. stemonitiksesta on ilmeisesti havaintoja mm. Ruotsista ja pikkaisen ympäri maailmaa. Varmaan voisi löytyä siis Suomestakin, jollei ole jo.

Kävin tänään Träskändan puistossa ja tarkkailin kauriin papanakasoja. Löysinkin yhden vastaavan tapauksen, tässä pari kuvaa

En ole vielä ehtinyt skooppailla tätä ja ajattelin laittaa papanat vähän virumaan kosteakammioon josko saisi oikein nättejä itiöemiä kuvattavaksi, mutta nämä vaikuttavat mielestäni olevan sukua Cephalotrichium, elikkä jos ei ole aikaisemmin löytynyt Suomesta niin nyt on!

Nuo sinun versiosi näyttävät vähän erilaisilta elikkä olisko vähän kookkaampaa? Jos on Comatrichiaa niin Comatricha fragilis olisi varmaan paras arvaus. Skoopissa selkiää nopeasti, toivottavasti Marja saa näistä selkoa.

edit. skooppasin omani ja on Cephalotrichium, mutta lajeja on tässä suvussa useita enkä päässyt perille mistä suvun lajista on kyse.

1 Like