Limettivahakas ja suippuvahakas?

Miten limettivahakkaan erottaa suippuvahakkaasta?

Tässä on suippua kuvattuna heinäkuussa hautausmaan nurmikolta Pieksämäellä

Umbo on pyöreä ja kasvustossa eri värejä punaisesta keltaiseen. On aika helppo erottaa kartiovahakkaasta ja muita ihan samanoloisia ei Suomessa taida olla, paitsi limettivahakas?

Tässä eilen Nuuksion Purolan niityltä kuvaamani vahakas. Kuvatessani ajattelin suippuvahakkaaksi mutta kuvia tutkailessa aloin miettimään limettivahakkaan mahdollisuutta.

Purolan niitty on kiinnostava paikka. Niittyä hoidetaan talkoilla ja siellä kasvaa runsaasti esim. hirvenkelloa ja keväällä löysin sieltä haavan maapuulta haapavinokasta.

Onkohan kuvaamani vahakas suippuvahakas vai limettivahakas ja voiko nämä lajit erottaa maastossa makro/ekologia pohjalta. Kuvan vahakas on periaatteessa aika samanlainen kuin suippu. Suippuhan on yleinen toisin kuin EN -laji limetti, ja siksi todennäköisyydet ovat tietty suipun puolella, mutta tuo teräväkärkinen nipukka ja puhtaan valkoiset heltat vähän häiritsee.

Tätäkin vertasin Boertmannin kirjan kuvaukseen. Nuo valkoiset heltat sopisivat kyllä aika hyvin limettivahakkaaseen (Hygrocybe citrinovirens). Boertmannin makroskooppinen kaava meni myös tähän lajiin. Eli lupaavalta vaikuttaa :slight_smile:

H. citrinovitensillä on yleensä vaikkei aina ainakin heikko vihreä sävy lakissa, kuten yllä on. Tässä muutama minun citrinovirens:

Kirjallisuudessa on kuitenkin kuvattu sekä punaisia että jopa ruskeita citrinovirensejä. Tässä yksi, josta ei edes skoopilla ota selvää onko se citrinovirens vaiko intermedia:

Kiitos Mikko ja Stefan. Lueskelin näistä lajeista mitä löysin ja katselin läpi naapurimaiden tiedot. Kun limettikandillani on tuolla tavalla säikeinen lakki niin vaihtoehtoja ei paljon jää, suippu esim. rajautuu jo tällä perusteella kait pois. Tosin sekin taitaa olla monimuotoinen? Kyllä nyt kommenttienne ja tutkiskelujeni perusteella uskon että kuvani sientä voi perustellusti kutsua limettivahakkaaksi.

Tuo H. intermedia elikkä okravahakas olisi kait mahdollinen mutta sillä pitäisi olla pitkittäissäikeinen jalka ja värimaailma myös enemmän siellä oranssissa. Samaten lakin pitäisi olla kait enemmänkin nukkainen/suomuinen kuin pitkittäissäikeinen ja umbon pyöreähkö. Laji.fissä okravahakas on listattuna tiedolla “ilmoitettu Suomesta”, mutta yhtään havaintoa siitä ei ole tietokannassa. Etelä-Ruotsissa se on jo yleinen laji.