Ruotsia ymmärtäville seuraava vinkki maakiitäjäisten pyyntiin:
‘Carabus-arter och även andra jordlöpare och t.ex. Silphider har en förtjusning i öl. Jag själv har lärt mig i unga år från äldre entomologer att använda öl som bete i fallfällor. Speciellt mörk eller svart öl tilltalar baggar. Ibland spetsar jag ölen med lite rött vin också, och när det gäller rött vin så fungerar det mycket bra som bete för stora långhorningar av släkte Carambyx eller för guldbaggar. I sydliga länder brukar jag hänga upp brukar eller avskurna petflaskor på olika träd och fylla från botten till höjd av ca 5 cm rött vin, det kommer alltid något fint i sådana fällor…’ (Stanislav Snäll)
”Carabus-lajit ja myös muut maaperäajot ja esim. Silfidit nauttivat oluesta. Itse olen oppinut nuoresta iästä iäkkäiltä entomologeilta käyttämään olutta syöttiinä syksynloukkuissa. Erityisesti tumma tai musta olut vetoaa pussiin. Joskus minäkin saan oluen pienellä punaviinillä, ja kun kyseessä on punaviini, se toimii hyvin syöväksi Carambyx-suvun suurille pitkille sarveille tai kulta-kovakuoriaisille. Eteläisissä maissa tavallisesti ripustan tai katkaistaan lemmikkipullot eri puilla ja täytän alhaalta korkeuteen noin 5 cm punaista viiniä, tällaisissa ansoissa on aina jotain mukavaa … ”(Stanislav Snäll)
Tummaa tai mustaa olutta voi käyttää maakiitäjäisten ja raatokuoriaisten pyyntiin kuoppapyydyksillä (maahan kaivetuissa purkeissa, olutta hieman purkin pohjalle). Mukaan voi lisätä myös punaviiniä. Punaviiniä voi käyttää (5 cm pohjalle) myös puoliksi leikatuissa virvoitusjuomapulloissa, jotka ripustetaan puihin. Suurten Cerambyx-sarvijäärien ja kultakuoriaisten lisäksi niihin tulee aina jotain hienoa.
Niinhän siinä käy… Olutta voisi varmaan myös kokeilla vain pienenä lisämausteena normaalin suolaveden (merisuolaa) ja astianpesuaineen (pintajännityksen poistamiseksi) lisänä.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.