Makrokuvaaminen

Kuvasin nyt yhtenä päivänä järjestelmäkamerallani sisällä ollutta hämähäkkiä. Se oli helppo kohde ja nyt oli helppo myös kohdentaa hämähäkki kameran etsimeen toisin kuin kesällä luonnossa harjoitellessani ötököitten kuvaamista. Sain niin tarkan kuvan kuin niissä olosuhteissa sillä kameralla ja makro-objektiivillani voi saada, mielestäni aika hyvässä keinovalossa, mutta ei ilmeisesti tarpeeksi hyvässä sillä kuvasta ei tullut sittenkään niin tarkka kuin halusin.
Tiedän että on mahdollista niin sanottu “focus stackin” eli useamman kuvan pinoaminen päällekkäin mutta en osaa vielä sitä.
Onko ennen sitä mitään keinoja jolla vielä tarkentaa kuvaa? Luonnonvalo kesällä on varmasti parempi kuin keinovalo mutta luonnonolosuhteissa minun on vielä vaikea osata kohdentaa kuvaa oikeaan kohtaan vaikka otus olisi paikallaan.
Mutta tämä hämähäkki oli hyvä kohde siinä mielessä että sain otettua parhaimman mahdollisen kuvan minkä voin saada. Mutta se ei riitä. Haluan vielä tarkemman. Voin lähettää sen kuvan mutta siinä on joki ongelma sen kuvan saamisessa tietokoneelle. Mutta kun saan sen niin laitan tähän niin voitte itse arvioida.

Ja tarvitaanko focus stackingiin jonkunlainen kuvankäsittelyohjelma?

Mikä kamera ja objektiivi sulla on?

Joissakin järjestelmäkameroissa on “sisäinen kerroskuvaus”. Ainakin Canonin peilittömissä ja Olympuksessa. Näissä ei välttämättä tarvita erillista ohjelmaa yhdistämään kuvia.

Maksullisia yhdistämisohjelmia on esim. Zerene Stacker ja Helicon Focus. Yhdistäminen onnistuu myös Photoshopilla.

Itse käytän maastokuvissa yhtä tarkennuspistettä. Monopodi tai jalusta sekä salama auttaa saamaan tarkkoja kuvia.

Kamera on Olympus E-M10ll ja objektiivissa lukee Olympus 60mm 1:2,8 MACRO ED MSC ja toisessa kohtaa lukee vielä tuon saman lisäksi M.ZUIKO ja nähdäkseni läpimittamerkki( se on niin pieni etten ole varma erotanko oikein) ja numero 46. Salama tosiaan, sitä kokeilen jos saan uuden tilaisuuden hämähäkin kanssa. Ja podia oon katsellut. En oo varma minkä ostan mutta jonkun varmasti lähitulevaisuudessa. Sen enimmäiskorkeutta oon jäänyt vielä miettimään. Vai ostanko kaksi joista toinen on sitten huomattavasti korkeampi. On tullut sellaisia kuvaustilanteita että korkeampaakin ois joskus kaivannut.

Käden vakaus voi tosiaan olla aika hatara ilman jalustaa vaikka kuinka harjoittelisi ilman. Siksi ötökän ääriviivat eivät ole täysin terävät.

Yhdellä monopodilla pärjää hyvin! Mulla on käytössä Sirui P-326 ja siinä pienehkö kuulapää. Hankalissa paikoissa kuvatessa monopodin jalan voi laittaa vaikka kainaloon :grin:

Kannattaa harjoitella ensin paikallaan pysyvillä kohteilla.

Kuukkelista löytyy kaikenlaisia vinkkivideoita:

https://www.google.com/search?q=olympus+om-d+e-m10+ii+macro+photography&client=firefox-b-e&sca_esv=587967043&biw=2560&bih=1259&tbm=vid&ei=IvBuZZCDOq-xwPAP8p-YoAU&ved=0ahUKEwiQnMW9gPiCAxWvGBAIHfIPBlQQ4dUDCA0&uact=5&oq=olympus+om-d+e-m10+ii+macro+photography&gs_lp=Eg1nd3Mtd2l6LXZpZGVvIidvbHltcHVzIG9tLWQgZS1tMTAgaWkgbWFjcm8gcGhvdG9ncmFwaHkyCBAAGIAEGKIEMggQABiABBiiBDIIEAAYgAQYogQyCBAAGIAEGKIESKYIUKkDWKkDcAB4AJABAJgBfqABjQKqAQMyLjG4AQPIAQD4AQGIBgE&sclient=gws-wiz-video

Syväterävyyttä saat lisää valitsemalla mahdollisimman pienen aukon. Se tosin pidentää valotusaikaa, joten viimeistään tässä vaiheessa jalusta on ehdoton. Toinen asia, joka auttaa, on valita lyhyempi polttovälinen objektiivi. Mitä suurempi on objektiivin polttoväli sitä kapeampi on syväterävyysalue. Esim Olympuksella on myös 30 mm:n macro, joka ei ole kallis. Kolmas keino on salamavalon käyttö, makrokuvauskohde on yleensä heikossa valossa. Salama ei syväterävyyttä tietenkään paranna, mutta sen kanssa on helpompi käyttää pieniä aukkoja. Makrokuvauksessa kannatta käyttää kaukolaukaisijaa tärähdyksen estämiseksi. Yksinkertaisin ja halvin on lankalaukaisija, joka on riittävä makrokuvaukseen.

Focus stacking on tietenkin ratkaisu syväterävyyden lisäämiseen. Se vaatii kohtuullisesti harjoittelua ja käytännössä jalustan. En muista onko Olyn M10:ssä ko. ominaisuutta. Ainakin M1 sarjan kameroissa on. Niissä kuvat voi pinota myös kamerassa.

Jalustan valinnassa on tärkein asia sen riittävä tukevuus. Mitä painavampi jalusta sen tukevampi yleensä. Olyn kamerat ja objektiivit ovat kevyitä, joten sen kanssa tulee toimeen melko kevyellä jalustalla. Jalustan korkeus on tietysti tärkeä, mutta makrokuvauksessa vielä tärkeämpi ominaisuus on, miten matalalle sillä pääsee. Yleensä jalustan keskiputken voi irroitta ja kääntää alaspäin, mutta käytännössä se on aika hankalaa, ja kamera tulee tällöin ylösalaisin. Sen operointi vaikeutuu.

Ei välttämättä! Esim. Canonin 100 milliseen makroon saa jalustapannan. Kääntyvä näyttö on myös hyvä makroillessa.

Kypsyin keskiputken kanssa puljaamiseen matalia kuvakulmia hakiessa ja hommasin jalustaan Sirui HA-77 Horizontal Arm jatkovarren. Tämän kanssa touhuaminen on huomattavasti mukavampaa ja nopeampaa!

Kyllähän kuviin tulee ihan eri fiilis jos se on kuvattu kohteen tasalta!

1 Like

Mut tässä näitä miettiessä alkaa ymmärtää että tämäkin, hyvien makrokuvien ottaminen vaatii jonkin verran vaivaa, hankkia tietyt välineet ja saada kameran vakaus kuvatessa kohdalleen. Että tätäkin osaa arvostaa ja sitä että netissä on sivuja joilla voi ilmaiseksi katsella makrokuvia. Sen tietenkin ymmärrän ettei useimmiten saa ladata itselle mutta on niitäkin sivuja joista saa ladata kuvia omaan käyttöön. Että arvostan!

Ja kiitos näistä neuvoista. Pitää alkaa soveltaa.