Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mielenkiintoinen hapero

Eilen löysin täältä Espoosta paikallisen päiväkodin pihamaalta kiintoisan haperon. Lähin puu oli koivu, hieman kauempana oli lehmuksia ja koristepensaita. Maku ei ollut yksiselitteisen mieto mutta ei polttavakaan. Tuoksu oli pelargoninkaltainen, Itiöpöly osoittautui lähinnä tummankeltaiseksi, oletan että Romagnesin luokka olisi IV. Tässä kuvia:

20170730_112206_005

Lähettää…

Orvonhapero (R. olivascens / postiana), oliivihapero (R. olivina) ja rusko-oliivihapero (R. olivobrunnea) tulevat tietenkin tämännäköisestä sienestä ensiksi mieleen. Ne kuitenkin ovat havupuiden mykoritsasieniä ainakin kirjallisuuden mukaan. Niiden tuoksua on kuvattu epämiellyttäväksi, mutta selkeätä pelargonintuoksua niiden kohdalla ei mainittu.

“Koivun mykoritsasieni” toi toisaalta mieleen monivärihaperon (R. versicolor). Ja Fungasta sen parina löytyi määrityskaavassa sellainen laji kuin Russula versatilis, jonka tuntomerkit sopisivat tähän sieneen oikein hyvin. Jopa tuo pelargonintuoksu.

Tämähän laji on kyllä aika harvinainen ja eteläinen, ja löytöjä Suomesta on vähän. Otin kuitenkin näytteen talteen, jos saadaan jossain vaiheessa tutkittua.

Tässä vielä lisäkuva, tuohon edelliseen ei tainnut tulla kuva itiölaskeumasta mukaan:

20170731_090840_001

Minun silmissä näyttää R. cremeoavellanealta (ainakin yläkuva), mutta en lupaa mitään.

Pidä näyte tallessa. (En osaa veikata tuosta mitään.)

Äh, en tähänkään antanut kokotietoja. Nämä taas olivat aika pienenpuoleisia - joten R. cremeoavellanea ei kai tule kyseeseen. Pelargonintuoksua näyttää toisaalta olevan useammallakin miedolla lajilla.

Katsoin mitä Nannfeld kirjoitti 1985 kun hän toi cremeavellanean Ruotsiin: loistavan tarkka kuvaus, jollaisia nykyään ei enää juuri näe. Vähän poimintoja: mieto, lakki 4-10 cm, jalka 4-8 cm. Lakissa ilmeiesti kaksi värikomponenttia, joiden määrä vaihtelee: rusken keltainen pohjaväri aina läsnä, voi olla hyviin vaalea, tummimmillan kuin ranskanleivän kuori. Punainen komponentti puuttuu joskus kokonaan […] mutta voi levitä koko lakin yli, on joskus niin voimakas että kokonaisvaikutelma on punainen (ruskeanpunainen). Jalka puhtaan valkoinen, muuttuu käsittelystä kellanrusksealaikkuiseksi. Tukholman sudulla yleisehkö, mutta yleisyys vaihtelle alueittain. Runsain heinäkuussa ja elokuun alussa. Yleensä koivun kanssa, myös muiden lehtipuiden kanssa.

Sarnarin mukaan koko on 45-70(87) mm, itölaskeuma IVb-c.

Minusta sienesi sopii ihan hyvin sekä kuvauksiin että omiin muistikuviin. Diagnostiset kriteerit ovat neljä pintakelmun piirrettä, jollaisia ei muualta löydy.