Mikähän katkero?

Kasvoi Tervolassa 13.7.2008 parannetulla tien penkalla. Kymmeniä kukkivia versoja. Maapohja hyvin kalkki(dolomiitti)vaikutteinen.

Ajelimme 13.06. ja 15.06. Rovaniemeltä Pisan kautta Kätkävaaraan ja siellä tien varrella Pisan jälkeen oli samanoloisia katkeroita tien penkalla (Pisavaaran luonnonpuiston kohdalla suurinpiirtein). Tyttäreni kyseli lajia Facebook-ryhmässä ja sai niille tunnistuksen ketokatkero, Gentianella campestris. Panen oheen oman kuvani lajista.

Kesähorkkakatkero (Gentianella amarella var. lingulata).

Ymmärtääkseni olet kysellyt kasvista myös Suomen luonnonkasvit -FB-ryhmässä ja saanut vastaukseksi ketokatkero. Minä en ole kasviasiantuntija, mutta erona kai pitäisi näillä kahdella katkerolla olla tuo verhiön liuskojen määrä: keto - 4 ja horkka - 5.

Hei!

Katkero-ongelma on siinä, että löytäessäni tämän kasvin innostuin vain räpsimään kuvia uudella kamerallani.

Kukkaa en huomannut (11 vuotta sitten) edes tarkemmin katsoa - 4 vai 5 terälehteä. Kaikki kuvat ovat saman tapaisia. Pystyykö kukaan laskemaan niistä!

Facebookissa puolletaan kumpaakin katkerolajia, mutta ilmeisesti noilla seuduilla (Sihtuuna, Tervola) on havaittu lähinnä horkkakatkeroa.

Kumpiihan se sitten lienee!

Terveisin

Vesa Perttunen

Koetin laskea niitä kuvistasi ja voisin kuvitella, että niitä on 4. Mutta kuten minun kuvastani näkee, Tervolassa kasvaa myös ketokatkeroa.

ke 7. elok. 2019 klo 11.15 Vesa Perttunen sivustolta LAJI.FI-foorumi laji@discoursemail.com kirjoitti:

Ja jos nyt jää uskon varaan, niin ensi kesänä uusiksi!

ke 7. elok. 2019 klo 11.25 Riitta Paananen riipaana@gmail.com kirjoitti: