Millaisia kokoelmakoodeja käytetty?

VIhkossa ja aiemmin Hyönteistietokannassa on käytetty “kokoelman koodia” tai “lyhennettä” ilmaisemaan mihin kokoelmaan hyönteisnäyte kuuluu. Havaintoja voi hakea näiden koodien perusteella Avainsanat-kentän avulla.

Millaisia koodeja kokoelmille on käytetty? Onko joku hallinnoinut näitä koodeja keskitetysti?

Suunnitteilla on yksityiskokoelmien digitointilomake, jotka toteutetaan Vihkoon osana ICEDIG-projektia. Kokoelman koodia tai nimeä tarvitaan tällä lomakkeella (ja myös esim. Retkilomakkeella) osoittamaan mihin kokoelmaan näytteet kuuluvat.

Mikko / Lajitietokeskus

Oma (vaatimaton) kokoelmani on vailla yksilöivää tunnistetta. Voiko sellaisen vapaasti luoda tai muodostaa? Kaipaisin tähän jotain ohjetta tai vinkkejä.

Jossain vaiheessa minun olisi syytä digitoida ja yksilöidä tallennetut näytteet paremmin, mutta juuri nyt ne ovat muun havaintomassan seassa. Ainoana erona näytteettömiin havaintoihin on se, jos yksilön säilöntätapana on Neulattu tai Liimattu tai Etanoli 70%.

Ohjeen muodostamiseksi selvittelen ensin mitä on tähän mennessä toimittu, jottei ohje ole ihan erilainen kuin käytännöt/perinteet. Mutta ohje siis tulossa, toivottavasti viimeistään helmikuussa.

Mikko / Lajitietokeskus

Tarkistin mitä kokoelmakoodeja Hyönteistietokannassa on käytetty: lähinnä museoiden virallisia ja myös epävirallisempia lyhenteitä (esim. MZH, TUR), vähäisemmässä määrin yksityshenkilöiden nimikirjaimia.

Rubin-koodeja on myös ehdotettu käytettäväksi. Kuinka moni muuten tietää mitä Rubin-koodit ovat?

Mikko / Lajitietokeskus