Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Muutama viime kauden seitikkiä

1. Nämä pienet seitikit kasvoivat pienen lammen reunalla metsässä, lähellä oli ainakin kuusta ja koivua, ehkä pajua ja pihlajaa. Heinäkuun loppu.

2. Nämä kasvoivat kosteassa lehdossa; pajua, leppää ym. lehtipuuta, kuusta. Heinäkuun loppu.

3. Kasvupaikka mäntykankaalla kosteikon lähistöllä. Mäntyä, koivua, harmaaleppää, pajua. Elokuun loppu.

4. Avoimen, ruohostoisen alueen kyljessä oli pieni haavikko jossa nämä kaunottaret kasvoivat. Lokakuun alku.

5. Paikan päällä ei tullut mieleen, mutta voisiko mennä viitaseitikistä? Tosin muut havaintoni siitä ovat olleet selkeästi punertavan sävyisiä. Kasvoivat niityn/pellon läpi kulkevan puron kyljessä, lähellä ainakin pajua, vaahteraa, koivua, pihlajaa. Lokakuun alku.

En muistaakseni mitään erityisempiä makuja tai hajuja havainnut. Määritysapu on tervetullutta.

Hienoja kuvia, Monet menevät kyllä arvaukseksi, mutta kommentoidaan kuitenkin:

  1. Ei perusteita arvailuille…
  2. Arvattava tämäkin, mutta tummalakiseitikki (Cortinarius decipiens) voisi olla hiukan tämäntyyppinen. Muita samantyyppisiä kuitenkin on paljon.
  3. Haastava tämäkin, enkä ole yhtään varma ehdotuksestani. Vankkavillaseitikki (Cortinarius alborufescens) on kuitenkin tämännäköinen ja sopisi ekologialtaan. En itse tunne tätä lajia, en muista koskaan nähneeni sitä luonnossa.
  4. Tästä ei tule oikein mitään muuta mieleen kuin violettiseitikki (Cortinarius violaceus), vaikka lakin pinta onkin hiukan valjun värinen ja suomuton. Haapa sopisi. Haapaseitikiksi tämä on minusta aivan liian violetti, vaikka sekin kyllä kävisi mielessä.
  5. Viitaseitikki (Cortinarius uliginosus) sopii, myös ekologialtaan.
1 tykkäys

Kiitti ehdotuksista. Tuo vankkavillaseitikki on kyllä lupaavan oloinen ehdokas. Violettiseitikin löysin ekaa kertaa viime vuonna ja tässä tapauksessa ei se juuri tuon lakin pinnan takia tullut mieleen. Mutta jospa on sitten vähän valjuuntunut sellainen… Pitää ensi syksynä katella jos nousee pintaan taas kun paikkakin on aika lähellä.