Naucoria -> Alnicola umbrina

Sieniä on vieläkin hirvittävän vähän, joten laitetaan viesti yhdestä olosuhteet huomioonottaen huomiota herättävästä löydöstä. Tämä ruosteheltta kasvoi suurin joukoin kuivuneen ojan pohjalla. En ole ihan varma pitääkö näitä nyt kutsua nimellä Alnicola vai Naucoria.

Maku oli mieto, enkä huomannut erityistä tuoksua. Lähellä oli kuusia, pihlajia ja pajuja mutta leppiä en huomannut, joten oletettavasti mykorritsapuu oli paju. Näytettä ei ole vielä tutkittu. Mykoritsasuhteiden ja ulkonäön perusteella uumoilisin kuitenkin että tämä menisi Fungan kuvaamaan lajiin Naucoria salicis, jonka synonyymi Fungassa on Naucoria spadicea. Laji.fi:ssä salicis ja spadicea ovat omia lajejaan, nimillä nororuosteheltta ja pajuruosteheltta. Genibankissa on ainoastaan salicis-sekvenssejä, spadicean sekvenssejä ei näyttäisi löytyvän. Toki näitä läpisäteisiä ruostehelttoja on muitakin, ainakin bohemica ja striatula.

Kuvassasi on oikeassa ylänurkassa yksi lehti joka voisi olla lepän, voi se toki olla jotain muutakin.

Totta. Itse paikalla en leppiä kuitenkaan nähnyt, mutta voihan olla että en sitten vain huomannut.

Palataan tähän. Sienestä tuli sekvenssipalaute, ja kyllä se meni sellaiseen lajiryhmään, jossa on ainoastaan lepän seuralaisia. Kaikki pajun lajit ovat ihan kaukana tästä.

Nyt näyttäisi siltä, että ihan viimeisin tutkimus olisi ratkaisemassa Alnicola vai Naucoria-ongelman Alnicola-linjan hyväksi. Saa sitten nähdä kuinka lopullista tämä on. Sen mukaisesti kuvan sienen sekvenssit vastaisivat Alnicola umbrina-nimistä lajia, joka ilmeisesti kattaa ainakin osan niistä meikäläisistä löydöistä jotka on nimetty Naucoria scolecina tai Naucoria striatula. Tässä lajiryhmässä on kuitenkin muitakin lajeja, mutta minulla ei ole tietoa mitkä kaikki niistä kasvavat meillä.

Olisko tuo Alnicola umbrina siis vanha Alnicola scolecina var. umbrina joka on Naucoria scolecinan synonyymi? Sotkuinen tuo Naucoria/Alnicola, koitin vaan katsoa mitä fungorum ja gbif näistä sanoo.

http://www.speciesfungorum.org/Names/SynSpecies.asp?RecordID=191026

Eli Naucoria scolecinalla on kaksi varianttia joista toinen (var. iodiolens) olisi Alnicola puolella Alnicola scolecina? ja toinen (var. umbrina) olisi sitten se Alnicola umbrina? Vai onkohan tämä vielä monimutkaisempaa?

Tuo kuvasi tumma, mudassa/märällä maalla kasvava, läpisäteinen versio on kyllä tuttu ja pari olen skoopannutkin. Tietämättä tästä Alnicola/Naucoria ongelmasta olen ne kirjannut Naucoria scolecinaksi mutta Alnicola puolella siis nimi olisi Alnicola umbrina? Jotenkin näinkö tämä menee?

Moi,

käsittääkseni yksinkertaistettuna asian voi ymmärtää noin. Sain Tapiolta tähän liittyen uuden (tosin italiankielisen) artikkelin jossa on perusteellisesti kuvattu 18 Alnicola-lajia kuvien, mikroskooppisten tuntomerkkien ja sekvenssiviittausten avulla. Tosin suvun sektioista käsiteltiin vain 3 / 5. Tapio tietääkseni hän sai sen välipuheella että sitä voi jakaa asiasta kiinnostuneille. Se on tosin aika iso (17Mb), joten ihan kaikkiin sähköposteihin se ei mahtune.
Sen (ja muiden artikkeleiden perusteella) olen saanut kyllä sen käsityksen, että tuo scolecina-nimi (kuten myös striatula) olisi nyt kokonaisuudessaan jäämään vaille käyttöä. Yritin katsoa mitä tuosta var. iodiolensista sanotaan, mutta hyvin epämääräiseksi se jäi. Tein tästä porukasta FB:n puolella sukupuun, jossa tähän ryhmään olisivat jäämässä lajit A. badia, A. subconspersa, A. longicystis, tämä A. umbrina sekä A. badiofusca. Tosin tähän sisältyy nyt sellainen varaus, että Consiglion artikkelissa valitut näytteet olivat pääasiallisesti akselilta Ranska – Italia – Sveitsi – Itävalta, ja on ihan mahdollista että joku vain Pohjois-Euroopassa tavattu laji siitä puuttuu. Consiglion artikkelissa viitataan kuuden lajin esiintyvän Suomessa; ne ovat subconspersa, escharoides, macrospora, umbrina, submelinoides ja bohemica. Lisäksi lajien citrinella ja longicystis mainitaan esiintyvän Virossa. Nämä luettelo ei kuitenkaan ole varmaan täydellinen.
Sienisystematiikan kannalta tässä vyyhdissä on kylläkin yksi ainakin itselleni totuttelemista vaativa lähtökohta. Olen aina ajatellut niin, että ”vanhin nimi on eniten oikein”. Tässä porukassa ”se ei olekaan niin”, kuten laulussa sanotaan :blush:. Vanhat nimet (ml. sukunimi Naucoria) on aika monessa tapauksessa tulkittu liian epämääräisiksi että niiden pohjalta voisi rakentaa systematiikkaa. On myös havaittavissa pyrkimystä hakea jatkumoa maakohtaisille tutkimustraditioille. Yksinkertaistetusti voidaan kai sanoa, että britit ja tanskalaiset ovat olleet Naucoria-linjoilla, kun taas Ranskassa ja Italiassa ollaan rakennettu tutkimusta Alnicola-nimistön varaan. ”Alnicola-maissa” ollaan saatu myös enemmän aikaiseksi jolloin tämä ikään kuin muuttuu vallitsevaksi ajattelutavaksi, vaikka se olisikin alun alkaen ollut mielivaltainen valinta. Näistä syistä siis pitänee ryhtyä muuntamaan ajattelua Alnicola-nimistön mukaiseksi. Tämä nyt oli ehkä hiukan mutkat suoriksi-selitys, ja asian voi varmaan sanoa eri tavallakin.

Tässä nyt vielä se uusi sukupuu, päivitetyn version lisääminen FB:n puolella samaan ketjuun oli liian haasteellista…