Neljän pisteen kuoriainen [Glischrochilus sp. mäihiäinen]

Naantalin saaristossa 6.3.2020 kompostorilta näitä löytyi kaksin kappalein.
Näyttävät tutuilta, mutta en vaan löydä lajia. Täällä varmaan tunnistetaan?

Näistä voi koettaa valita mieleisensä…

G. tremulae on uusi laji, joka on kuvattu 2016. Clayhills (Sahlbergia 23) kirjoittaa seuraavaa:

’ Genital characters are, especially for small specimens, the only reliable way to separate G. tremulae from G. quadripunctatus. Small females can be very difficult to separate at times. In the description part of the 2016 publication the habitus picture of G. tremulae is far too flat. It never looks like that, not even small specimens of G. quadripunctatus is that flat but clearly more convex almost to the suture. The new species is convex up to the elytral suture. A trained coleopterist can recognize this character in nature with naked eye with the exception of the smallest (± 4.5 mm) specimens.’

1 Like

Monet kiitokset vastauksesta! - Kuvien perusteella kuoriaiset meidän kompostilla näyttäisivät olevan Glischrochilus quadripunctatus’ta, mutta - kun tekstistä en ihan kaikkea ymmärrä, ja jos tässä(kin) tarvitaan niitä genitaaleja, taidan tyytyä “mäihiäiseen”.

Lisään tähän tällaisen nelilaikkuisen tältä päivältä. Äkkiseltään kuin mäihiäinen, kirjopisarainen (Scaphidium quadrimaculatum) :

Tuntosarvista viimeistään huomaa.

Hei
Kyllä mäihiäinen on selkeästi G.quadripunctatus, litteämäihiäinen. Etuselkä on edestä leveämpi kuin takaa ja peitinsiivet ovat suoraviivaiset, ei niin pullukat kuin toisilla. Matin laittamat kuvat ovat hieno lisä tässä viestissä.

Juhani

1 Like

Tämä lienee Glischrochilus hortensis? Vain tämän yhden huonon kuvan sain ennen kuin otus pudottautui puunrungolta maahan ja katosi. Pituus joku puolisen senttiä.


Salo 4.5.2020.

Samaa mieltä.

Kyllä on.

1 Like

Onkohan tämäkin hortensis? Kuvasin eilen 4.5. Meijän rehupaalien päällä lyllerti.