Oletan että tässä on Nurmikaunokki ja Loistokultasiipi


Perhonen lienee oikein, miten lienee kukka?! Leveähkö lehti näkyy kuvassa.

Nurmikaunokin erottaa parhaiten kuvassa laitakukkien alla pilkottavista kehtosuomuista, tässä kuvassa ne eivät näy riittävän hyvin tunnistuksen kannalta. Kukinto on sen verran samanlainen kuin ahdekaunokilla, kukinnon avulla tunnistus ei onnistu.

Nurmikaunokin nuppu:

(jatkoa 22.5. viestille) Tässä kuvattuna ahdekaunokin nuppuja kesä-heinäkuun taiteessa, niissä on paljon variaatioita lähes mustanruskeista melkein valkoiseen.


(Edit 5.7., lisätty mustanruskea nuppu)

Lähellä ei kasva ketokaunokkeja eikä mustakaunokkeja, ehkä joku palstalainen ehtisi kuvata niitä?

Tässä vielä yksi esimerkki, miksi pelkkä kukinto johtaa harhaan, jos ei tarkasta kehtosuomuja. Ahdekaunokki, joka on vasta avautumassa, mutta vielä lyhyiden laitakukkien takia näyttää tässä vaiheessa mustakaunokilta. Tunnistuksen kannalta myös kukkien väri on harhaanjohtava: samalla tavalla kuin ruiskukan väri voi vaihdella sinisestä vaaleanpunaiseen ja valkoiseen, kaunokki voi olla punalila, vaaleanpunainen tai valkoinen tai joku niiden sekotus. Tässä ahdekaunokissa vähän harvinaisempi väriyhdistelmä, lopullinen väri kehittyy sisempien kukkien auetessa.

Taitaa olla niin. Tuo kukka oli hyvin suuri, teriön halkaisija ehkä 12 cm. Komea kukka ja komea värikäs perhonen. Siitä syntyy näyttävä kuva. Tuo kukka oli myös melko korkea, ehkä noin 100 cm. Vanha talonpaikka, jossa kasvoi monenlaisia kukkia ja siellä oli monenlaisia perhosia mm. lampikorentoja useita lajeja. Mm. täplälampikorentoa ja sirolampikorentoa. Lähellä on järvenlahti. Kirjoittaja on varmaan alan asiantuntija.

Hmm, ennemmin “asiaa tunteva”, myöhäisenä ja pölyttäjäystävällisenä kukkijana ahde- ja nurmikaunokki kiinnostanut jo 14 vuotta.