Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Oletin haisuseitikiksi (silkkiseitikki)

mutta kun silkkiseitikki näyttää niin samanlaiselta, aloin epäröidä, toki on harvinainen. Sama metsätien varsi ja rehevä kuusi/sekametsä. Halkaistessa malto ruskea. Mitenkähän … ?
Kullaa Ulvila 6.9.2021

Tämän kuvan perusteella kannattaisin melkeinpä enemmän silkkiseitikkiä, joka ei kyllä ole mitenkään harvinainen sieni. Haisuseitikki on tyypillisesti selkeämmin sinertävä ja sen jalan tyvi on vielä jykevämpi.

Varmimmat erot ovat toki tuoksussa ja halkaisupinnassa. Haisuseitikki tuoksuu ylikypsälle omenalla, mutta silkkiseitikin tuoksu on heikko. Haisuseitikin malto on lämpimän kellanruskeaa, kun silkkiseitikin malto on vaaleaa ja siinä on myös sinertäviä sävyjä.

Voi haisu, tämä jäikin halkaisematta …

Mutta juurikaan lilaa tai sinistä tässä ei ollut ja siksi alkoi tuo silkki tulla mieleen.

Kun näistä kahdesta lajista tuli juuri puhetta… hyppään sen verran ketjuun että luulisin että molempia juuri kuvasin Kaarinasta tänään ja toissapäivänä, mutta en merkannut havaintoja kun seitikit aina sen verran haastavia. Mitä luulette?

  1. Haisuseitikki
    Kasvoi muutama kappale kuusikossa soisen alueen reunalla. Vahvan pistävä haju.


  2. Silkkiseitikki
    Kasvoi suurehkona mutta paikallisena ryhmänä sekametsässä koivun juurikossa. Ei havaittavaa tuoksua.


Kiitos, Jakke, oivallinen hyppäys! Kyllä kääntyy silkiksi minun tyyppini. Olen just lähdössä ottamaan tarkempaan syyniin tämän ja muutaman muun. Palaan.

1 Like