Eilen kuvasin huokosnukkasen laholla kuusen maapuulla. Vasta illalla huomasin valokuvasta, että huokosnukkasen vieressä oli jotain kiiltävänmustaa.
Kävin aamulla ottamassa uudet kuvat. Epäilen, että kuvissa on kauluskiilunen (Lamproderma arcyrionema). Sporangion ja perän yhteiskorkeus on noin 2 mm. Perä on aika korkea ja ohut. Joistakin sporangioista peridio on lohkeilemassa tai hilseilemässä pois. Kuvasta 2 näkyy, että yhden perän yläosassa erottuu kaulus tai leveämpi kohta. Voisiko olla kauluskiilunen?
Kuva 1
Kuva 2
1 Like
Kuvassasi on luultavasti kauluskiilusia. Se on tyypillinen kesälaji.
Kauluskiiluselle jää usein peridion hilseiltyä jämiä perään kaulusmaisesti, mutta se ei ole kovin luotettava tuntomerkki koska aina ei jää ja muillekin lajeille voi joskus jäädä. Lajin uusi nimi on Collaria arcyrionema jossa tuo Collaria viittaa juuri kaulukseen.
Samantapaisia lajeja ovat kyyhkykiilunen joka on kyllä hieman kookkaampi ja jolla pesäke on munan muotoinen sekä pikkukiilunen joka on tosi pieni eli ei 2 mm:n kokoon yllä. Pikkukiilusen ja kauluskiilusen varma erottaminen edellyttää usein kapillition mikroskopointia. Mielessä kannattaa pitää vaihtoehtoina myös tupsuset, lähinnä tummatupsunen.
1 Like
Kiitos kommentista ja tietoiskusta Henri.