Onko tämä voikääpä? [sitruunakääpä]

Voikääpä on kyllä tuttu, olen sitä löytänyt ainakin pähkinältä lepänkääpien yhteydestä. Sellaisia epämääräisiä nykeröitä.

Nyt löysin Sipoon Kummelbergenistä “voikääpää” joka kasvoi pitkälle lahonneen pöllin päässä. Puulajia yritin tutkia mutten saanut siitä selvää, oli niin pitkälle lahonnut ja sammaloitunut pölli. Paikka oli kuitenkin sellainen kalliota kohti nouseva rinne ja ympärillä oli kuusta, haapaa ja koivua. Leppää ei näkynyt enkä oikein usko että pölli olisi ollut leppää. Pöllissä ei myöskään ollut mitään viitteitä lepänkäävistä. En kyllä keksi mitään muuta lajia tälle kuin voikäävän mutta varmistus olisi mukavaa

Eiköhän tuo ole kuusipölli (vuosilustot erottuvat aika selvästi vielä lahossakin puussa) ja sieni sitruunakääpä.

Kiitos Pyry, sitruunakääpä oli se toinen vaihtoehto, en vaan löytänyt siitä kuvia tällaisesta lakillisesta versiosta - paitsi nyt löysin Antsonin kuvan viime syksyltä ilmeisesti juuri tästä samasta pöllin päästä. Antsonkin on laittanut puun kuuseksi ja käävän sitruunaksi. Tuo kuusen lustojen erottuminen vielä lahossa onkin juttu jota en ole aikaisemmin tajunnut.

Puunkin voi muuten tarvittaessa skoopata. Havu- ja lehtipuun pystyy erottamaan aika helposti.

Olisiko tuohon puulajin skooppamiseen jossain jotain ohjetta tms. saatavilla?

Tunnista puu ja puuaine -kirjasta (Fagerstedt ym. 2016) ainakin löytyy kuvia ja ohjeita jopa ihan lajitasolle.

1 tykkäys

Tämä on yksi hyvä sivusto puulajin mikroskooppiseen tunnistukseen:

Itsellä ei ole paljoa kokemusta tästä, mutta havupuulla solukko on poikkileikkauksessa pääosin pientä, tasakokoista solukkoa, kun taas lehtipuilla on seassa runsaasti suuria pyöreähköjä huokosia. Jo 20X suurennuksella on mahdollista erottaa ne toisistaan.

Myös vanhemmat painokset nimellä Mikä puu - mistä puusta (2. korjattu p., Fagerstedt ym. 2004) on täysin käyttökelpoinen puiden anatomiseen määritykseen. Itselläni ei tuota uutta 2016 ilmestynyttä teosta ole, koska vanhempi on riittänyt.