Pari kiinnostavaa ruskomaljakasta + yksi juurtomaljakas

Koitin katsella syksyn mittaan löytyisikö kiinnostavia ruskomaljakkaita sekvensoitavaksi. Pari löytyikin. Olen näitä koittanut määrittää FTE:n ja nettiselailun avulla, voi hyvin olla että löytyisi jotain tuoreempaa selvitystä missä lajirajat on vedetty toisin. Itse en ole paljoakaan Pezizoja skooppailut.

  1. Peziza succosella

Tämmöisiä löytyi syyskuun alussa Ankelen kalkkilouhokselta heinittyneeltä metsäuralta.

Tuumasin ensin että keltamaitomaljakkaita mutta itiöt ovat järjestään alle 19 mikronia mikä vie lähilajiin P. succosella. Lajista on kirjattu yksi Harmajan havainto Lohjalta vuodelta -84. Lähilaji keltamaitomaljakkaasta ei siitäkään ole kirjattu yhtään havaintoa viimeiseen 30 vuoteen.

  1. Peziza sp.

Keräsin tämän syyskuussa Helsingin Porvarinlahden kedolta

Meltzerissä

Puutteellisten lähteideni kanssa päädyn lajiin Peziza saniosa. Kyseessä on EN laji ja ainoa kirjaus on Turusta vuodelta 2007. Olisiko tähän muita lajiehdotuksia?

  1. Keltajuurtomaljakas, Sowerbyella radiculata

Tämäkin tuli vastaan syyskuun alkupuolella Ankelen kalkkilouhokselta. Löytöpaikka oli louhoksen vanha sivukiven läjitysalue joka oli jo jonnin verran metsittynyt. Sellaista heinäistä lehtorytöä jossa runsaasti esim. ripsimaatähtiä. Suvussa Sowerbyella on parikin keltaista lajia. Kaikki ovat harvinaisia, joko EN taikka CR lajeja. Itiökoko ja itiöiden pintatekstuuri vievät tässä mielestäni lajiin S. radiculata, mutta en nyt ole varma ovatko lähteeni täysin kurantteja. Suvun lajeista löytyy vähän heikosti tietoa.

1 Like