Pieni möykky mutta mikä? [kuparityynynen, Reticularia jurana]

Jäi vaivaamaan tämä pieni möykky.

Kuva 1 on otettu perjantaina aamulta. Kuvittelin möykkyä limasieneksi.

Kuva 2 on otettu perjantai-iltana. Möykyllä onkin leveä kanta joten ei taida kuulua limasieniin.

Kuva 3 on sunnuntailta. Väri on hieman muuttunut.

Möykyn leveys ja korkeus ovat kumpikin noin 3 mm. Kasvoi laholla maapuulla.

Kovin tarkkaa lajimääritystä ei ehkä saa, mutta kuulukohan möykky kotelosieniin vai mihin ryhmään?

Kuva 1

Kuva 2

Kuva 3

Hei,

eiköhän tämä nyt silti ole kypsyvä limasieni. En tosin mene edes arvailemaan lajia.

t: Marja

Kiitos vastauksesta Marja. Kävin juuri ottamassa uuden valokuvan (torstai 25.7). Edellisen kuvan päivämäärä on 21.7. Hieman on väri muuttunut. Näitä on vain tämä yksi ainut ties mikä.

Laitan kaksi uutta kuvaa, jotka on otettu 26.7. Voiko joku tyynynen (Reticularia) olla näin pieni. Pituus ja leveys ovat vain 3 mm ja korkeus 2 mm. Yläosaan on tullut jotain tummaa “röpelöintiä”.

Kyllä Reticularia “jurana” tuntuisi aika mahdolliselta nimeltä tässä. Sitten onkin jo vaikeampaa koska synonyymi on Reticularia splendens var. jurana ja Suomen limasienet kirjassa listattu laji Reticularia intermedia on sekin monien mielestä (kuten Nannenga/Lado) R. splendens var. juranan muoto eli R.jurana.

Skoopattava tuo kuitenkin on jotta edes Reticularia “jurana” varmistuisi.

Limasienissä on paljon tällaista epäselvyyttä ja erilaisia lajikäsityksiä.

Skooppasin tämän ja laji on kuparityynynen eli Reticularia jurana. Näiden taksonomia on kyllä aika lailla hakusessa. Nimenä käytetään myös Reticularia splendens var. juranaa, mutta meillä on nimenä tuo Reticularia jurana. Reticularia splendensiä ei meidän listoillamme ole. Pari kuvaa Pertun lähettämästä näytteestä.

Kapillitiota näillä ei ole eikä oikeastaan peridiotakaan, mutta eetaalion pohjakalvosta nousee jonnin verran risaisenoloista pseudokapillitiota. Itiöistä tuon saa parhaiten kiinni, tuollaiset verkkopintaiset itiöt joiden pinnasta vajaa puolet on kuitenkin sileää.

Lankatyynysellä, Reticularia intermedia, on samanlaiset itiöt mutta kuparityynysestä poiketen selvä hauras mutta kova peridio ja lankamainen pseudokapillitio. Lankatyynysenkin taksonominen status on epäselvä, mutta meillä se on lajistatuksella.

Kiitos Henri määrityksestä ja hyvä että lähetys tuli ehjänä perille. Viikkoa aiemmin löysin isompia tyynysiä noin kilometrin etäisyydeltä tästä paikasta. Ötökät söivät ne tyynyset. Mahdollisesti olivat nekin kuparityynysiä, mutta siitähän ei saa enää varmuutta.