Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Pieni yökkönen Teneriffalla [Ctenoplusia limbirena]

Tämä yökkönen lenteli päivällä La Orotavan kaduilla ihmisten jaloissa niin vilkkaasti, että parempaa kuvaa en saanut otettua. Vaikutelma selvästi keskimääräistä gammayökköstä pienempi. Siipimerkit kuitenkin näkyvät, joiden pohjalta oma olettamukseni on tupsumetalliyökkönen (Trichoplusia ni). Mitä mieltä olette?


La Orotava 02.11.2018

Taitaa olla paremminkin Ctenoplusia limbirena.

Hannu, millä perusteluilla tämä mielestäsi on mainitsemasi Ctenoplusia limbirena? Löysin sille siipien kärkivälitiedoksi 40-45 mm. Tämä näkemäni ei missään nimessä ollut niin kookas, vaan todennäköisimmin jotain 30 mm luokkaa. Teki siis varsin pienen vaikutelman. Nämä mitat sopisivat tuolle Trichopluria ni.lle, ja ainakin sitä on Teneriiffallakin tavattu.

Sanotaan nyt niin, että mitä olen runsaasti katsellut Trichoplusia ni:n kuvia ja kokoelmayksilöitäkin joskus, siitä tulee heti gammayökkösmäinen vaikutelma. Tämän habitus oli ihan erilainen jo kättelyssä.

Noin 10 sekuntia lepiforum.de sivustolla selaten paljasti oitis oikean lajin! Katso esim, etusiiven ulko-osan keskellä olevaa mustalla rajattua, roosanväristä, puolikuunmuotoista laikkua, etusiiven taka- ulkokulmassa olevia valkeita spotteja. Mustanpuhuva, marmoroitunut kirjailu noin yleisvaikutelmana. (Enemmän interrogationiksen näköinen kuin gamman näköinen).

Ei tässä oikein epäilykselle jää sijaa, oli arvioitu koko mikä tahansa kirjallisuuslähteisiin verrattuna. Ehkä sitten normaalia pienikokoisempi yksilö, jos ei normivaihtelun piiriin mahdu?
Kun tiedämme miten paljon gammayökkösten koko vaihtelee, en hämmästyisi jos vaihtelee tälläkin lajilla.

Mutta silmää räpäyttämättä voin vakuuttaa, että on limbirena eikä ole ni. !

-> http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Ctenoplusia_Limbirena

1 tykkäys

Suuret kiitokset selkeästä ja perusteellisesta selvityksestäsi Hannu! Ei jäänyt enää epäilyksille tilaa.