Pikkusirrikö

Onko tämä pikkusirri. Kokkola Rummelö 16-07-2019

Oiskohan ihan rantasipi niitä kun näkyy tähän aikaan täällä, pikkusirrejä olen kuvannut täällä syyskuun loppupuolella kun tulevat syysmuutolla piipahtamaan.
Rummelössä on ollut yksi pikkusirri 17.7.2010 Tiiran mukaan.

Jokin sirri tämä on (nokan muoto, selän suomukuviot), mutta tarkemmin en uskalla sanoa tästä kuvasta. Pikku- tai lapinsirri todennököisimmin.

Niin, kyllä tämä minustakin on sirri. Valokuva on otettu käsivaralla, siis ilman adapteria, kännykällä kaukoputken läpi aika pahaan vastavaloon. Mutta siinä vieressä oli liroja ja tämä oli paljon pienempi. Pään ruskeudesta päättelin kuitenkin, että pikkusirri se lienee.

Matkaa tuonne lietteelle on noin sata metriä ja siitä epäilin kun aamuisin siellä on vastavalo ja heijastukset vedestä. Kaukoputkella on hyva tietenkin varmistaa ettei ole ihan kuvan varassa arvio.

Mielestäni tuolle lietteelle on noin 250 metriä. En ole paikkakuntalainen, mutta Retkikartasta katsoin. Tuo liete on tornilta kaakkoon. Ilmakuvakartassa näkyy ihan pieni niemenkärki, jonka alapuolella (lounaassa) liete on. Katsoin tietysti myös kaukoputkella, mutta aika huonosti silläkin näkyi tällaiselle aloittelevalle amatöörille.

Näkyy pikkusirrin selän valkoinen V-kuvio. Heinäkuisen lapinsirrin selässä on erityyppistä suomukuviota, eli mielestäni pikkusirri.

Pikkusirriksi minäkin tämän merkkaisin.

Nokan muoto ja pituus sopinee nuoreen suosirriin.

Suosirrillä on mielestäni selvästi pidempi nokka. Joka tapauksessa heinäkuun puolivälissä näkyy vasta kesäpukuisia aikuisia suosirrejä.

Vanha pikkusirri.