Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Pistiäinen seinähirrellä [Gasteruption erythrostomum]

määritys

#1

Pistiäinen vanhan ladon seinähirrellä, Asikkala 23.6.2014. Saako tästä määritettyä?

Samalla paikalla (ladolla ja niittämällä hoidetulla entisellä laidunniityllä) viihtyy myös paljon muita pistiäisiä, mutta muista minulla on vain epätarkempia kuvia. @juho on määrittänyt paikalta kerätyistä näytteistä mm. Chrysis angustula, Hylaeus communis, Chelostoma florisomne, Stelis minima, Chelostoma campanularum.


#2

Saattaisi olla Gasteruption assectator (Gasteruptiidae). Takajalkojen paksunnokset viittaavat ainakin ko. heimoon. Suomessa on tavattu 8 Gasteruptiidae-heimon lajia.


#3

Hei! Pistiäinen kuuluu tosiaan Gasteruption-sukuun. Munanasettimen pituuden perusteella arvelisin lajiksi Gasteruption erythrostomum. Varma en kuitenkaan uskalla olla.


#4

Laji on tosiaan Gasteruption erythrostomum. Sen isäntinä toimivat ilmeisesti Chelostoma-suvun mesipistiäiset eli soukkomehiläiset. Lisätietoja peitsipistiäisistä (Gasteruptiidae) löytyy esim alla olevasta julkaisusta:

van Achterberg, K. 2013: De nederlandse hongerwespen (Hymenoptera: Evanioidea: Gasteruptiidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen 39: 55-87. http://www.hymenoptera.nl/pdf/2013Achterberg_Gasteruptiidae_Netherlands.pdf