Pistiäinen seinähirrellä [Gasteruption erythrostomum]

Pistiäinen vanhan ladon seinähirrellä, Asikkala 23.6.2014. Saako tästä määritettyä?

Samalla paikalla (ladolla ja niittämällä hoidetulla entisellä laidunniityllä) viihtyy myös paljon muita pistiäisiä, mutta muista minulla on vain epätarkempia kuvia. @juho on määrittänyt paikalta kerätyistä näytteistä mm. Chrysis angustula, Hylaeus communis, Chelostoma florisomne, Stelis minima, Chelostoma campanularum.

Saattaisi olla Gasteruption assectator (Gasteruptiidae). Takajalkojen paksunnokset viittaavat ainakin ko. heimoon. Suomessa on tavattu 8 Gasteruptiidae-heimon lajia.

Hei! Pistiäinen kuuluu tosiaan Gasteruption-sukuun. Munanasettimen pituuden perusteella arvelisin lajiksi Gasteruption erythrostomum. Varma en kuitenkaan uskalla olla.

1 Like

Laji on tosiaan Gasteruption erythrostomum. Sen isäntinä toimivat ilmeisesti Chelostoma-suvun mesipistiäiset eli soukkomehiläiset. Lisätietoja peitsipistiäisistä (Gasteruptiidae) löytyy esim alla olevasta julkaisusta:

van Achterberg, K. 2013: De nederlandse hongerwespen (Hymenoptera: Evanioidea: Gasteruptiidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen 39: 55-87. http://www.hymenoptera.nl/pdf/2013Achterberg_Gasteruptiidae_Netherlands.pdf

2 Likes