Punakarakääpäkö? [ Kelokääpä ]

Liesjärven kp, Kyynäränränikkö 7.9.2022





Viimeinen kuva otettu kotona muutaman tunnin kuluttua keräyksestä. Tuntomerkit sopii punakarakäävälle, paitsi pillit on repeilleet isoiksi, eikä ruostekäävästä näkynyt merkkejä. Iso kuusen runko jonka alapinnalla, kuoren päällä tämä oli. Irtosi melko helposti, veitsen kärjellä auttaen, alustasta.

Minulle tulee lähinnä mieleen kelokääpä tuon sokkeloisen pillistön takia. Pillejä pitäisi olla 1-3/mm. Oletko haistanut sitä? Kelokäävällä on sellainen lakritsimainen tuoksu, jota on vielä kuivanakin jonkin verran jäljellä. Punakarakääpä on paljon punaruskeampi.

Kiitos Matti.
On tuttu tuo kelokäävälle tunnusomainen lakritsimainen tuoksu. Ei mitään tuoksua kuivana, metsässä lähinnä sammaleen (metsän) heikko tuoksu.
Pillit tosiaan kuivana 1-3/mm. Kiertynyt yön aikana sisäänpäin . Kuivana erittäin hauras, mureneva. Väri tummentunut yön aikana, nyt vahvasti punaruskea. Pitää varmaan laittaa näyte tulemaan, jos sinulle sopii?

Laita vain, sinulla lienee jo osoite.

Olen nyt katsonut tämän näytteen ja päädyin kuusenkynsikääpään, Trichaptum abietinum. Itiöemä on aika huonossa kunnossa, pinta tuhoutunut ja skooppituntomerkkejä ei siksi ole jäljellä. Tuo värityskin selittyy huonolla kunnolla. Jotain valkoista kasvaa siinä pinnalla paikoitellen.
Pillikoko on lajille liian suuri, mutta pillejä näyttää yhdistyneen, mikä ei näy kuvasta. Ison pillin pohjalla saattaa olla 2 pienempää pilliä ja pillien suut ovat hampaisia. Kasvualustan ja ulkoisten tuntomerkkien päädyin tähän.

Kiitos.
Aika outo kasvusto kuusenkynsikääväksi, ei yhtään lakintapaista. Tasapaksu ,laaja resupinaattinen?

Silloin kun se kasvaa rungon alapinnalla, tulee resupinaattista tasaista kasvustoa. Usein ovat hyvin laajoja yhtenäisiä alueita, jopa useita metrejä pitkiä. Kieltämättä tämä on oudon näköinen. Oli jopa silloin kun sain sen käsiini. Ajattelin kyllä yhtenä vaihtoehtona kynsikääpää, mutta tuo suuri pillikoko hämäsi vielä siinäkin vaiheessa. Tarkistan vielä KOH:ssa tuota rihmastorakennetta, jos siitä saisi vielä sen verran selvää, että voisin sulkea kelokäävän mahdollisuuden varmasti pois.

Palasin tähän vielä, kun jäi vaivaamaan. Nyt laitoin sen KOH:iin ja hajotin rihmaston kunnolla. Tässä kasvaa myös jotain toista sientä, luultavasti loisimassa ja sen rihmasto on tämän seassa.
Kun aiemmin katsoin CB:ssä, rihmasto näytti oudolta ja hylkäsin sen kelokäävän siitä syystä. Nyt kun näin siinä olevan kahden eri lajin rihmastoa, on siinä näkyvissä Antrodialle sopivaa tukirihmaa (alkeisrihmat tuhoutuneet). Etenkin niillä kohdilla, missä loisivaa ei ole mukana. Tarkoittaa siis sitä, että on sittenkin kelokääpä. Se sopii paremmin tuohon ulkonäköönkin. Eli korjataan virhe. Loinen on vielä liian nuori, jotta olisi voinut yrittää määritystä.

Kiitos Matti.
Eikös se vanha sanonta mene jotenkin näin. “Asiat selviää tutkimalla, ei hutkimalla”

Kyllä, olisi pitänyt katsoa kunnolla loppuun asti.