Ruskeat pienet maljakkaat jonkin Mollisian (?) seurassa

Vihdistä eilen, laholta lehtipuun maaoksalta. Vaaleat lätkät lienevät jotain Mollisiaa, mutta mitä nuo kauniit ruskeat ja itkevän oloiset ovat?

Kooltaan max 3mm.

Etsiskelin tätä pikkusen FTE:stä ja netistä mutta mitään hyvää vastaavuutta ei löytynyt enkä ole itse tuollaista koskaan nähnyt. Voi olla että paras mahdollisuus nimeen löytyisi ascofrancesta taikka fb:n asco ryhmästä. Voisi olla Mollisia taikka ehkä Orbilia. Orbilioista on tuore 2000 -sivuinen monografia jonka voi ladata pdf:nä netistä täältä

Baral H.O., Weber E. & Marson G. 2020
Monograph of Orbiliomycetes (Ascomycota) based on vital taxonomy. Part I + II.
National Museum of Natural History Luxembourg, 1752 pp.

Hyvä puoli tuossa monografiassa on että opettelu ei lopu heti kesken. Kuvaavaa on että Baral et. al. ovat tuossa kuvanneet yli 400 Orbiliaa kun Laji.fissä niitä on muistaakseni listattu kymmenkunta.

1 Like

Noissakin voisi olla sitten eittämättä paljon löydettävää Suomessa :thinking: Ekaa kertaa itsekin näin, noita harmaita on tullut useammin, ilman seuralaisia.

Hei,

tuo ruskea vaaleahymeenioinen on todella mielenkiintoisen oloinen. En muista löytäneeni tuollaisia.

Onko sinulla näytettä? En pidä kuivanäytteiden skooppaamisesta, mutta voisin yrittää ja tarvittaessa (luultavasti tarvitaan :wink: ) haen määritystä ascofrancesta, jos voin käyttää kuvaasi esitelläkseni habituksen. Yksi mahdollinen määritysehdotuksen antaja on juuri The Great Baral. Muutama keräykseni on mainittu hänen Orbilia monografiassaan, jota hän työsti käsittääkseni yli 30 vuotta.

Minullakaan ei ole listoillani kuin 14 Orbiliaa ja 2 Hyalorbiliaa, suurin osa Baralin määrittämiä tietenkin.

t: Marja

1 Like

Nyt on. Kävin hakemassa kaksi, löysinkin vielä puolen tunnin etsiskelyn jälkeen :wink:

Yksi isoin oli jo vähän laakeampi ja harmaat lätyskät olivat lähes hävinneet. Laitan näytteen tulemaan loppuviikosta, kiitos!:+1:

2 Likes