Ryhmänä ruohikossa (suippuvahakas)


Pieninä tiiviinä ryhminä kasvoivat ruohikossa (ei nurmikolla) piha-alueella Somerolla. Iso lakki 7-8 cm. Risakkaana pidin sitä mutta kun jalka on tuon värinen ei nimeä löytynyt? Kuvattu viime perjantaina.

Mielestäni joku kookas helovahakas ja näyttää suippuvahakkaalta.

Vahakkaita katselin itsekin ja minusta limettivahakas omasi samanlaisia piirteitä kuin kuvan sienet mutta se harvinaisuus varmaankin sulkee limetin pois. Minusta lakilla oli kolme selkeää piirrettä: oljen väri, halkeilee säteen suuntaisesti ja on säikeinen. Minä näen tämän lajin eka kertaa.

Minullakin on kuvia vahakkaista joista olen mallaillut limettivahakkaita, mutta laji on tosiaan hyvin harvinainen ja erittäin uhanalainen, enkä ole löytänyt oikein mitään selkeitä vinkkejä siitä pystyykö lajin tunnistamaan makrotuntomerkkien perusteella ja jos pystyy niin miten. Ehkä laitan tästä aiheesta omankin kyssärini palstalle niin tuurilla joku lajia tunteva aihetta kommentoi. Tosin kovin moni ei lajia varmaan tunne.

Limettivahakkaalla pitäisi olla (kait) terävä nipukka lakissa, valkoiset heltat ja pitkittäissäikeinen kuivuessaan halkeileva lakki, ja vaalea taikka kellertävä tyvestä valkoinen jalka, tosin en tiedä miten luotettavia nettilähteeni ovat olleet.

Minusta kuvassasi on kyllä suippuvahakkaita, mutta en nyt ihan varma tästäkään ole.

Ja nyt kun oman mielipiteeni sanoin, en vähääkään väitä vastaan etteikö olisi suippu. Ne tiedot mitä Sienioppaasta luen eivät vaan oikein tue suippua. Voisko joku ottaa kantaa myös?

Kokeilin tähän Boertmannin Hygrocybe-kirjan kaavaa sen perusteella mitä kuvassa näkyi. Niiden perusteella kyllä meni suippuvahakkaaseen. Keskeisinä eroina limettivahakkaaseen olisivat jalan säikeisyys, se on suippuvahakkaalla selvempää kuin limetillä (ja kuvan sienillä on säikeiset jalat), sekä toisena erona punainen väri jota ei mainita limettivahakkaan tuntomerkkeinä. Kuvan sienillä on aika paljon punaista.

Ok, kuulostaa kyllin vakuuttavalta kummankin mielipide. Kiitos Henri ja Mikko.