Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Sahapistiäisiä 2021

Kokeillaan nyt näitäkin vielä, vuoden sahapistiäiset ellei jopa lehtipistiäiseiä kaikki.
Kaikki Espoosta 2021. Koetan lisätä linkit noihin, joista jo lisää kuvia. Noita tummia koetin kaavan perusteella määrittää mutta ihan meni penkin alle. Kaikista jotain lisäkuvia on ja voin yrittää ottaa lisääkin.
1v 8.5 Cephalcia alpina naaras Sahapistiäinen?
1o 11.5 Pristiphora mollis? koiras
2v 30.5 Dolerus gonager koiras
2o 4.6 Selandria serva naaras
3 27.7 Cepchalcia arvensis naaras Kudospistiäinen?
Lisään muutaman kuvan 2o eli 4.6 pistiäisestä. Yritin tätäkin kaavan avulla mutta päädyin lajiin Monophadnus spinolae, jota ei Suomessa taida olla.

2oTämä 2o 4.6 on minusta Selandria serva http://insecta.pro/taxonomy/1015322

1 Like

Tuo tuntosarven 3. jaoke on lyhyempi kuin kolme seuraavaa, joten olisi serva. Tosin koko on rajoilla ollakseen melanosterna. Sain 9½ mm mutta en ole ihan varma miten mitataan. Tosin serva on LC ja melanosterna VU. Joten eiköhän se serva ole.

Musta vasemmalla keskellä on Dolerus, ehkä gonager.
Musta ylhäällä oikealla on Pristiphora.

Pentti

1 Like

Näistä on apua. Katsoin ensin tuota Pristiphora yksilöä. Sawflies of Europe kaavan mukaan päädyin muutaman kerran jälkeen alaheimoon Pristiphorini. Laji.fi ei jaottele näitä kuin sukuun Pristiphora joten näyttää jäävän siihen.Katsoin tuon Dolerus lajin vielä:
subgenital levy pituus > leveys, pituus > 3 seur. segm.
→ Poodolerus
koiras
punaista jaloissa
pään ja siipien karvat vaaleita
femoran tyvi musta
a) mesonotum vähän pisteinen
→ gonager (vernalis ei Suomi)
b) mesonotum tiheämmin ja isompia pisteitä
→ puncticollis
Pristiphora näyttää lajin P. mollis koiraalta. Poodolerus ei ole validi suku, Laji on Dolerus gonager. Kudospistiäinen lienee lajia Cephalcia arvensis joskin suvun lajien määritys on usein erittäin vaikeaa.

1 Like

Tuo suku oli alun perin Cephalcia mutta tällä oli takajaloista kynnet irronneet. Katsoin juuri, että keskimmäisissä oli säilynyt ja se oli selvästi Cepchalcia haara. Muutkin vaikuttivat johtavan sukuun. Lajiksi sain pallidula. Kun vertailen pään kuvaa laji.fi sivulla nyttää ehkä vihdoin osuneen? Laitan alkuperäisestä livekuvasta isomman tähän.
Korjailen noita muita.