Kesällä ihmiset lukevat paljon dekkareita. Päätin ihan huvikseni tämän tunnistamattoman tyynysen ongelman dekkarin muottiin. Pääosassa on tietysti Sherlock Holmes. Hän ei halua vastauksia kotiinsa Baker Streetille vaan vihjeet ja vastaukset voi lähettää tänne Foorumiin.
Kuvat 1 ja 2
Holmes löysi tämän viikon tiistaiaamuna noin puolen metrin lahopuulta kaksi limakkoa. Vaalean punertavan mitat olivat: pituus 2 cm, leveys 1,4 cm, korkeus 1 cm. Valkoisen ja pyöreän limakon läpimitta oli 1 cm. Limakot olivat vierekkäin noin 20 cm etäisyydellä toisistaan. Holmesin ensimmäinen hypoteesi oli, että nämä ovat kuparityynysiä (Reticularia jurana).
Kuva 1
Kuva 2
Kuva 3
Saman päivän iltana Holmes kävi paikan päällä uudemman kerran. Tyynysten väri oli muuttunut lämpimän ruskeaksi. Holmes säilytti hypoteesinsa kuparityynysestä, vaikka epäilys kävi jo mielessä. Värin olisi pitänyt olla enemmän punaruskea. Hyttynen oli pysähtynyt ruokailemaan tyynysen pinnalle.
Kuva 3
Kuva 4
Tuli keskiviikko. Heti aamulla Holmes otti suurennuslasin ja lähti matkaan. Tyynysten väri oli nyt lähes musta. Holmesin mielessä kävi hetken tinasysinen (Amourochaete atra), mutta tämän tyynysen pinnalta puuttuivat tinasysiselle ominaiset pintakuviot. Myös hypoteesi kuparityynysestä alkoi epäilyttää yhä enemmän.
Kuva 4
Kuva 5
Koska tyynysiä oli kaksi, niin Holmes päätti uhrata toisen ja halkaisi sen veitsellä. Sisältä paljastui vain jähmeää tummanruskeaa mössöä.
Kuva 5
Kuvat 6 ja 7
Torstaiaamuna Holmesia odotti pieni yllätys. Iso tyynynen oli kärsineen oloinen, alareuna oli murtunut. Osa tyynysen sisuksista oli valunut sen viereen. Näistä tummanruskeista murenista hän ei osannut päätellä oikein mitään. Hän kuitenkin tiesi, että läkkinen (Lindbladia tubulina) voisi ihan itsestään hajota tällä tapaa. Tyynynen oli suojaisassa paikassa. Paahteisuus tai kova sade eivät tätä vauriota selittäneet. Ehkäpä ötökät.
Kuva 6
Kuva 7
Kuva 8
Koitti perjantaiaamu. Tyynysen kuori oli hävinnyt tyystin. Vain pieniä lämpimänruskeita sisuksen murenia oli jäljellä. Joku ötökkä tai muu eläin ei ollut enää nälissään. Jäikö mysteeri selvittämättä?
Holmes löysi metrin päästä toisen puolen metrin mittaisen lahopuun. Siltä löytyi tuore valkea limakko, jonka läpimitta oli vähän yli sentin. Holmes otti lahopuun mukaansa ja vei sen majapaikkaansa. Se on nyt turvassa unkarinsyreenin alla. Tyynysen jatkoa seurataan.
Kuva 8
Holmes pyytää neuvoja mysteerin selvittämisessä. Hyvät neuvot ovat nyt tarpeen. Mitä lajia epäilette tähänastisten tietojen perusteella?
2 Likes
Jatkoa tutkimukseen
Kuvat 9 - 11
Kuva 9 on otettu perjantaiaamuna. Tuoreen limakon edessä Holmes havaitsi jonkun ötökän. Lahopuun Holmes siirsi turvaan unkarinsyreenin alle. Kuvassa 10 saman limakon kuori on muuttunut ruskeaksi. Pinnalla on myös kolme ötökän mentävää reikää. Suurin toivein Holmes odotti lauantaita. Aamulla klo 7 tyynynen oli kadonnut, vain märkä läntti jäljellä. Yksi ötökkä oli paikalla. Se näkyy kuvassa 11. Ötökän pituus oli 2 mm.
Kuva 9
Kuva 10
Kuva 11
Kuva 12
Tässä vaiheessa ei taida olla enää mitään tehtävissä. Holmes tekee loppupäätelmän. Tyynynen kuuluu Reticularia sukuun, ehkä R. jurana tai R. splendens. Kuva 12 on tiistaiaamulta. Siinä erottuu hyvin tyynysen muhkurainen pinta. Se ehkä viittaisi lajiin R. splendens. Lisäksi Holmes löysi netistä kuvan. Kyseisen kuvan R. splendens muistuttaa paljon muodoltaan ja väriltään tässä viestiketjussa olevia kuvia. Tässä vaiheessa määritys on Reticularia sp. Holmes pyytää tukea määritykseen alan asiantuntijoilta. Yritän laittaa vielä linkin netistä löytyneeseen kuvaan. Linkki tulee kohta.
Kuva 12
Tässä linkki. Toivottavasti onnistui.
R. splendens
Reticularia splendens/jurana tai Amaurochaete atra elikkä jotain kuparityynysen lähellä olevaa taikka tinasysinen. Olen näitä kuvia katsellut moneen kertaan mutta en osaa antaa tälle tarkempaa määritystä. Ekoissa kuvissa on niin tumma ettei oikein sovi R. juranaan värin puolesta. Itiöpöly, taikka hyönteisiltä jääneet muruset näyttävät aika ruskeilta mutta itiöt eivät varmaankaan ole vielä kypsiä. Tinasysisen kypsät itiöt ovat aika tummia mutta raat ruskeita. Pintatekstuurissa ei näy nuorelle tinasysiselle tyypillistä kuviointia. Toisaalta Reticularia splendensia ei ole tavattu Suomesta joten pitäisi olla hyvä dokumentaatio mahdolliselle uudelle lajille.
Todella harmi ettei näyte nyt onnistunut. Skopia olisi arvoituksen ratkaissut helposti, luulisin. Nyt jää veikkailun varaan ikävä kyllä, ainakin minun osaltani. Huojun tinasysisen ja R. splendensin välillä. Oliskohan Marjalla näkemystä?
Tuo öttiäisongelma on hankala jos syövät noin nopeasti eetaaliot kokonaisuudessaan. Itiötkään eivät ehdi tuossa luultavasti kypsyä.
Kuten paremmissakin dekkareissa Tyynysen arvoitukseen löytyy lopulta ratkaisu. Tässä viimeinen luku kertomukseen.
Holmes oli heinäkuussa siirtänyt yhden pienen lahopuun turvaan unkarinsyreenin alle. Tällä samalla lahopuulla oli heinäkuussa tyynynen, jonka ötökkä pisti poskeensa. Elokuun viimeisenä päivänä tälle lahopuulle on ilmestynyt kypsässä vaiheessa oleva tyynynen, jolla on mittaa 3 cm. Holmes muistaa tyynysiä syövät ötökät ja siirtää tämän viimeisen sinnittelijän turvaan sisälle. Parin päivän päästä hän lähettää näytteen tutkittavaksi asiantuntijalle. Osoittautuu, että kyseessä on Reticularia jurana, kuparityynynen.
Kiitokset Henrille määrityksestä.
1 Like