Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Sujuva kirjaaminen: Kenttien valikot vs. kirjoittaminen (esim. Kehitysaste-valikko)

#1

Pientä nipotusta, sillä pienikin kiusa enemmän tallettaessa muuttaa ikäväksi riesaksi. On jo vanhassa Ben Schneidermanin käyttöliittymäkirjassa todettu, että näppikseltä hiirelle siirtyminen on aina valtavasti toimintaa hidastava riesa. Tämä pätee edelleen. Kaikissa niissä tapauksissa, joissa vain mahdollista valikosta valintaa pitäisi välttää. Sen sijaan esim. TAB/ENTER-näppäimellä pitäisi pystyä valitsemaan oikea valinta siinä vaiheessa kuin alkuun kirjoitettu stringi yksikäsitteisesti tunnistaa halutun valinnan.

Tämä ei tunnu oikein kunnolla toimivan. Erityisesti kenttä “Kehitysaste” on hankala (ks. kuva). Useinmiten kehitysaste hyönteishavainnoissani on “aikuinen”. Kuitenkin täydennystoiminto työntää minulle ikävästi “esiaikuinen” valintoja ja minun täytyy aina hiirellä (tai nuolinäppäimillä) valita “aikuinen” valikosta. Turhauttavaa, vaikka pieneltä voi tuntuakin.

Sujuvan kirjaamisen osalta em. tyyppiset ongelmat olisi hyvä testata viimeisen päälle joka kentän osalta ja saattaa sujuvimpaan mahdolliseen muotoon.

Olli

kehitysaste-valikko

1 Like

#2

Tämä esiaikuinen-aikuinen valinta on rassannut minuakin. Toki, esim. rysäjaksoja tallennettaessa, se pitää valita vain ensimmäiseen, jonka jälkeen loppuihin se kopioituu Kopioi havainto -painikkeella. Mutta jos tallentaa paljon yksittäisiä havaintoja yksittäisillä lomakkeilla, sen toisto käy työlääksi.

Olisiko siis mahdollista nostaa aikuinen kehitysasteiden listassa ylemmäs, jolloin se olisi “aik” kirjoittamalla ensimmäinen tarjottu vaihtoehto? Tai muuten priorisoida se esiaikuisen edelle?

0 Likes

#3

Ja vielä: miksi esiaikuinen esiintyy listassa kahdesti?
Ja vieläkin: Entisessä MyInsects-ohjelmassa sai valita tiettyjä oletuksia, joten olisiko mahdollista Vihkossakin valita omiin tietoihin tietyt oletukset (esim. kehitysasteeksi aikuinen ja aktiiviseksi ryhmäksi vaikka perhoset, jolloin tarjottavien vaihtoehtojen määrää voisi pienentää ja työskentelyä nopeuttaa). Tarvittaessa nämä oletukset pitäisi voida myös ohittaa esim. kirjoittamalla vaikkapa kehitysaste-kenttään esiaikuinen ja laji-kenttään jostain muusta ryhmästä oleva laji. Ihan konkreettisena esimerkkinä vaikka Gonepteryx rhamni :n tallentaminen olisi paljon helpompaa, kun kirjoittaa laji-kenttään rhamni eikä tulisi muista ryhmistä olevia lajeja edes tarjolle. Toki tämä koskee vain tiettyjä yksittäisiä ryhmiä harrastavia, mutta olisi suuri helpotus.

0 Likes

#4

Lajiryhmärajauksen voi tehdä tälläkin hetkellä ja se tallentuu muistiin. Se tehdään lajikentän vasemman reunan painikkeella. Minullakin siinä on jatkuvasti rajauksena hyönteiset (Insecta), mutta rajauksena voi käyttää myös perhosia tai vaikkapa vain suurperhosia.

Ryhmärajaus on kylläkin sitten pakottava, eli jos haluaa tallentaa havainnon jostain muusta ryhmästä, pitää rajaus ensin poistaa.

0 Likes

#5

Esiaikuinen on valikossa kahdesti, koska arvojen käännöksiä ei ole mietitty kokonaisuutena. Toinen on subadult ja toinen subimago. Olisiko näiden paremmista suomennoksista (ja ruotsinnoksista) ehdotuksia?

Kentän kaikki vaihtoehdot eri kielillä ovat nähtävissä täällä: http://schema.laji.fi/alt/MY.lifeStages (valitse kieli oikeasta yläkulmasta).

Vihkon havaintojen tietokenttiä pitää yhtenäistää, täydentää ja muutekin parantaa (esim. muokata järjestystä). Ajattelin avata suunnitelmat kommenteille täällä foorumillakin, ennen kesää.

1 Like