Syksyinen jättiputki? Terttuseljapas
Syksyinen jättiputki?
Maanmöyhinnän jäljiltä huomasin maasta puskevan pari tällaista. Runko punatäpläinen, joten tuomitsin jättiputkiksi. Sahalaitaiset lehdetkin vieläpä.

Tuo on nuori terttuselja. Sillä on vastakkaiset lehdet (jättiputkilla varressa kierteisesti) ja nuorena vihreä varsi, jossa on punertavia korkkihuokosia.

Aivan mahtavaa! Huoli pois, siis.
Muuten, wanhan talomme remontoinnin yhteydessä puruja ja savettuja sammalia lattioista ja välikatosta poistettua sai huomata kasaan nousevan juurikin terttuseljoja. Liekkö sattumaa, vai säilyvätkö sen siemenet erityisen hyvin, vuosikymmeniä?

Terttuseljalla on maaperässä hyvä siemenpankki, joten todennäköisesti purujen ja sammalien kasaaminen loi siementen itämiseen hyvät edellytykset. USA:n New Hampshiressa on idätyskokeissa todettu maasta kaivettujen, maakerrosten iän perusteella yli 200 vuotiaiksi arvioitujen terttuseljan siementen itävän.

Toki siemeniä on voinut olla savettujen sammaltenkin joukossa, mutta vaikea sanoa, kuinka itämiskykyisiä ne ovat olleet. Veikkaisin, että tällaiset siemenet kuivuvat liiaksi, mutta se on vain veikkaus, ei tieto.

Tämähän toki olisi selvinnyt haistamallakin, mutta kun en kehdannut koskea jättiputkioletettuun. Haistelin kyllä kun kävin samalla nurkalla uudemman kerran.

Tuossakin kohdassa on tänä syksynä myllätty pintamaata, muuten.