Tamminopsasiipi yleistyy?

Moi

Tänä kesänä tuli pihalle uusi laji, tamminopsasiipi Favonius quercus. Onkohan Kangasalla aikaisemmin tätä lajia paljon vielä havaittukaan?

Ensimmäisen kerran näköpiiriissä livahti nopsasiiven näköistä lentoa kun terassilla testailin sohvan mukavuutta. En ehtinyt kuvata joten jäi sen verran kaivelee että istahdin yhtenä iltana pihan tuolille kiikareiden ja kameran zoomin kanssa että onko oikeasti naapurin tammessa elämää. Oli siellä.

Ja nyt vielä aamulla tämä löytyi pihalta. Tuo on ilmeisesti vielä naaras, joten jatkoa seuraa ensivuonna jos hyvin käy.

-jari
Kangasala, Ruutana

tammin38awww
siellä se on…

tamminop38www

Lajilla on välillä parempia vuosia jolloin niitä tulee “ylimääräisiä” ja levittäytyvät sitten uusille paikoille. Sitten voi taas olla useampi huono vuosi.

Taidan siis varmuuden vuoksi etsiä keväällä sen munia tuosta tammesta (naapurin luvalla) ja kokeilla onnistuuko kasvatus. Niiltä oksilta miltä yltää.

-jari

Tammi pudottaa oksia syysmyrskyissä ja kannattaa silloin katsoa kaikki nurmikolle pudonneet pätkät. Niistä löytyy munia. Oksia voi säilyttää talven jossain ulkona tai jääkaapissa vaihtelevalla menestyksellä. Tein aikoinaan tätä ja munista tuli toukkia, mutta kuolivat kasvatuksessa.