Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Toinen mielenkiintoinen hapero - haavan seurassa

Olen ainakin kerran aiemmin löytänyt tämäntyyppisiä haperoita haavan seurassa. Vanhalla “Sienipolulla” tätä joskus pohdittiin mutta mantelihaperoa kummempaa tähän ei keksitty. Mielestäni tämä ei kuitenkaan ole aivan samanlainen kuin tavanomainen mantelihapero. Maku ei ollut puhtaan mieto, ja lakki on ehkä hiukan kolkomman violetti kuin mantelihaperolla. Lisäksi sienet ovat hiukan pienempiä kuin usein aika isokokoinen Russula integra.

Nyt näitä löytyi taas haapojen alta, ks. tämän merkinnän havainto numero 2…

https://laji.fi/vihko/JX.652/JX.13010

Yhtenä arvauksena tälle tuli mieleen rosohapero (Russula melitodes), mutta toki tämä voi olla jotain tieteelle kuvaamatontakin. Rosohaperon keksin lähinnä siksi että sen on mainittu ainakin v. 2005 ekokataloogissa kasvavan haavan seurassa, ja mikään tuntomerkki ei suoranaisesti sotinut tätä määritysehdotusta vastaan. Hunajanhajua en tästä kyllä havainnut, mutta se ei ole mikään erityisen helposti havaittava tuoksu.

Joku ongelma, kun en saa kuvaa näkyviin. Systeemi vain pyytää kirjautumaan sisään…

Linkki lienee https://laji.fi/view?uri=JX.13010. Kuvasta katsoin, että R. cessans voisi sopia, mutta sitten kyse olisi männystä, ei haavasta. R. melitodesta en tunne, mutta ulkonäön puolesta lienee ihan mahdollinen. Melitodes mainitaan siinä kirjallisuudessa, mikä minulla on (Sarnari), miedoksi. Cessansista sanotaan, muuten mieto, mutta nuorissa heltoissa kirpeyttä.

Kiitoksia kommenteista! Taitaa olla niin että vain havainnontekijä saa itse omat havaintonsa näkyviin tuolla linkityksellä. Tuntuu kuitenkin toisaalta turhalta laittaa samoja kuvia useaan kertaan rasittamaan tätä sivustoa.

En valitettavasti huomannut mainita, että nämä olivat suhteellisen kookkaita haperoita (täysikasvuiset yli 10 cm leveitä), ja sekään ei oikein sovi cessansiin. En myöskään muista että kasvupaikalla olisi ollut mäntyjä, se oli aika rehevä lehtomainen metsä jossa oli haapojen lisäksi muita lehtipuita ja kuusia. Säilytetään tästäkin näyte.

Nostetaan tämä viestiketju esille, koska sain itse havaintoon kommentin - kiitos siitä! Kommentin ehdotus lajiksi oli polkuhapero (Russula violaceoincarnata). Kaivoin esille Sienilehden 2/1995 jossa tämä laji on esitelty tarkemmin, En muistanut että polkuhaperoon voi sopia tuo heikko kirpeys, mutta siinähän se mainitaan (kuten myös Fungassa).

En nyt osaa sanoa suoraan mitään syytä miksi tämä ei voisi olla polkuhapero, ihan mahdolliselta vaihtoehdolta se tuntuu. Ainoa kysymysmerkki tässä on se, että en tuolta kasvupaikalta nimenomaisesti muista koivua, vaan lähinnä haapoja ja kuusia, ja polkuhaperon sanotaan olevan nimenomaisesti koivun seuralainen. Mutta tämä ei nyt välttämättä tarkoita mitään.