Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Tunnistamisapuja kiitos. Jauhopukki?

Tällaisia pikku pirulaisia on nyt jonkun viikkoa ilmestyny mönkimään meiän lattioille.
En ole nähny vielä kertaakaan, että lentäis ja käytännössä katsoen ne vaan ilmestyy paikalle.
Asutaan Kouvolan vieressä ja ollaan asuttu vasta vuoden verran, en muista että viime vuonna olis näkyny näitä tai sitten en vaan kiinnittänyt huomiota.
Suurin osa kuoriaisista löytyy kuolleena selällään maaten, eli kovinkaan ketterästä lajista ei ole kyse.
Suurin tossa kuvassa näkyvä elukka on n. 16-18mm pitkä, eli mikään kovin huomaamaton vieras ei ole kyseessä.
Etukäteen jo kiitoksia vastauksista.

Mainintana: Talo on -75 rakennettu puurunkoinen tiiliverhoiltu talo. Eniten aiheessa kiinnostaa se, että järsiikö nää pirulaiset tällä hetkellä meidän talon runkoa hajalle vai onko vaan “vierailijoita”?

Kyllä on mielestäni jauhopukki, Tenebrio molitor. Eilen löytyi minunkin taloni sisätiloista yksi kävelemässä seinällä. Jauhopusseissa tms. en ole toukkia tai aikuisia kuitenkaan koskaan nähnyt.

Joo jauhopukki, vaaraa joillekin elintarvikkeille ja tuo määrä viitannee siihen että jossain on jo päästy lisääntymään

Vanhoissa taloissa ja mökeissä nämä lisääntyvät lähinnä seinien välissä olevassa purueristeessä. Toukille se kelpaa. Mutta tosiaan aikuiset pyrkivät kuivaruokiin jos pääsevät.

Ahaa, tää oli mulle uusi tieto - mut ei kai ne nyt ihan perus puunpurua syö? Pitäisikö olla esim pellavaeristettä tai jotain ravinnepitoisempaa materiaalia?

Sitä en tosiaan tiedä mikä eriste on toukille paras kasvattamo, mutta kun olin mukana purkamassa 50-luvun omakotitalon seinäeristettä, niin tässä kohteessa näytti kelpaavan ihan tavallinen puhdas lastupuru. Pukkeja oli paljon.

1 Like