Tuoksuvalmuska eli matsutake Tricholoma matsutake (syn. Tricholoma nauseosum)?

Tänään sain ystävältäni vinkin oudosta sieniryhmästä, jonka itiöemiä hän arveli Tuoksuvalmuskaksi eli matsutake Tricholoma matsutake (syn. Tricholoma nauseosum) Kävimme kuvaamassa sieniä maastossa. Itiöemät olivat suurimmat lakeiltaan 18x14 ja pari muuta hieman pienempiä. Jalka oli tukeva, tasapaksu. Tyveen mennessä hieman kapeampi, mutta kuitenkin myös tyvestä vielä 2,2 cm. Tuoksu oli miellyttävän makeahko. Irroitin kuvaustilanteessa yhden itiöemistä, joka oli hyvin tiukasti kiinni kasvualustassaan. Kasvupaikka avoin, lähes sammaleista ja poronjäkälistäkin paljas alue, kuivalla männikkökankaalla. Kuvat liitt.

Jos tuoksui ja oli vaikeasti irroitettavissa niin samantapainen kaulusvalmuska tippuu pois vaihtoehdoista. Kaulusvalmuska ei tuoksu makealta ja on helppo irrottaa alustastaan. Kuusen seuralaisena löytyy kuusentuoksuvalmuska mutta kuvasi sieni kasvoi puhtaalla mäntykankaalla joten ei taida tulla sekään kysymykseen. Elikkä mielestäni tuo on tuoksuvalmuska. Tuoksu siinä on hyvin selkeä ja myös pannun kautta maistettuna maku on voimakas. Itse en tästä mausta kyllä pidä ollenkaan. Kerran tuli syötyä, toiste ei mene pannulle.

Näistä kangasmetsien valmuskoista on hyvä kauttaus sieniatlaksen sivuilla

http://sieniatlas.fi/index.php/mantymetsien-valmuskalajeja/

1 Like

Minustakin selvä tapaus! Kiitoksia Henri!

Maastossa tehdyt huomiot. Lakki 18x14n cm. Väri matta, kiilloton ja ruskeiden viirujen peittämä. Jalka 15 cm. Tyvestä vielä 2,2 cm.
Jalassa 0,5 cm lakin alapuolella, repaleinen, pehmeä rengas. Tuoksu voimakas, makeahko. Tuoksu säilyi pitkään, vielä poimimisen jälkeenkin. Lakki alapuolelta vaalea, tiheästi helttainen. Jalka tiukasti kiinni alustassaan.
Kasvupaikka : Kuiva männikkökangas, jossa ympäristössä puolukkaa ja mustikkaa. Poronjäkälää ja erilaisia sammalia. Varsinainen kasvualusta muusta kasvillisuudesta lähes vapaata aluetta. Sienen maku, pureskeltuna tuoreena mieto. Maku paistettuna pannulla voinokareen kanssa, erinomaisen maukasta!! Ehdottomasti parhaiden sienimakujen ryhmään kuuluva.